На кој начин омилениот напиток може да ги заштити панкреасот и срцето

Фото: Pexels
42

Кафето содржи моќни антиоксиданти како полифенолите, кои го намалуваат воспалението во телото и ја подобруваат функцијата на крвните садови – а ова се само дел од неговите квалитети и можни здравствени придобивки. Истражувањата покажале дека луѓето кои редовно пијат кафе имаат и до 30 отсто помал ризик од развој на дијабетес

Кафето е еден од најпопуларните напитоци во светот, а неговите ефекти врз здравјето се предмет на бројни студии. Иако често се поставува прашањето дали кофеинот е добар или лош за телото, студиите сè повеќе укажуваат дека кафето може да има значителни заштитни ефекти, особено кога станува збор за срцето и панкреасот.

Заштитни ефекти на кафето врз панкреасот
Не само што го штити срцето – кафето може да игра важна улога во одржувањето на здравјето на панкреасот. Покрај тоа, неговите позитивни ефекти вклучуваат регулација на холестеролот, подобрување на функцијата на инсулинот, намалување на ризикот од рак и подобрување на когнитивните способности.

Како и со секоја храна, умереноста е клучна. Правилното консумирање кафе може да донесе бројни здравствени придобивки, но важно е да го изберете вистинското време за консумирање и да го прилагодите внесот на индивидуалните потреби на вашето тело.

Го намалува ризикот од рак на панкреасот
Овој орган е одговорен за производство на инсулин и ензими неопходни за варење, а истражувањата покажуваат дека кафето може да придонесе за негова заштита на неколку начини. Кофеинот и антиоксидантите присутни во кафето помагаат во заштитата на клетките на панкреасот од оштетување предизвикано од оксидативен стрес и хронично воспаление. Истражувањата покажале дека оние кои редовно пијат кафе имаат помали шанси да развијат рак на панкреасот.

Го регулира нивото на инсулин и го намалува ризикот од дијабетес
Кафето може да ја подобри чувствителноста на инсулин и да го намали ризикот од дијабетес тип 2. Истражувањата покажале дека луѓето кои редовно пијат кафе имаат и до 30 отсто помал ризик од развој на оваа болест.

Има антиинфламаторно дејство и го намалува оксидативниот стрес.
Хроничното воспаление може да го оштети панкреасот, што доведува до панкреатитис или отпорност на инсулин. Кофеинот и полифенолите од кафето помагаат во намалување на овие воспалителни процеси, а со тоа го штитат панкреасот од оштетување.

Помага во спречување на камења во жолчката
Камењата во жолчката може да предизвикаат блокирање на панкреасните канали и да доведат до панкреатитис. Кафето може да го намали ризикот од нивно формирање преку подобрување на секрецијата на жолчката и спречување на акумулација на холестерол во жолчното кесе.

Ја подобрува функцијата на панкреасот
Постојат индикации дека кафето може да го стимулира лачењето на дигестивните ензими, а со тоа да го подобри варењето. Ова може да биде корисно за луѓе со побавен метаболизам, но не се препорачува за оние со акутен панкреатит.

Како кафето ги штити срцето и крвните садови?

Еден од најважните квалитети на кафето е неговото позитивно влијание врз кардиоваскуларниот систем. Неодамна објавената студија во Nature Communications покажала дека кофеинот може да го намали ризикот од срцеви заболувања со регулирање на нивото на ЛДЛ („лошиот“) холестерол во црниот дроб. Високото ниво на ЛДЛ холестерол е поврзано со развој на атеросклероза, стеснување на артериите и зголемен ризик од срцев удар. Кофеинот го стимулира изразувањето на одредени ензими кои влијаат на метаболизмот на холестеролот, а со тоа помага да се одржи здравјето на крвните садови.

Покрај тоа, кафето содржи моќни антиоксиданти како полифенолите, кои ги намалуваат воспалителните процеси во телото и ја подобруваат функцијата на крвните садови. Овие супстанции можат да го намалат оксидативниот стрес, кој е еден од главните фактори на ризик за срцеви заболувања. Истражувањата исто така покажале дека умереното консумирање кафе може да го намали ризикот од хипертензија, бидејќи ја подобрува функцијата на ендотелот (внатрешниот слој на крвните садови), а со тоа помага во регулирање на крвниот притисок.

Како правилно да пиете кафе за да ги искористите неговите придобивки?
Иако кафето има бројни заштитни ефекти, начинот на кој се консумира може значително да влијае на неговата ефикасност. Некои од клучните препораки се:

Избегнувајте да пиете кафе веднаш по оброците
Кога кафето се пие веднаш по оброкот, може да се измеша со хлороводородна киселина во желудникот и да го иритира дигестивниот систем. Се препорачува да се пие кафе помеѓу оброците за да се искористат неговите позитивни ефекти.

Избор на вистинскиот тип на кафе
Кафето Арабика содржи помалку кофеин и побогата арома, додека робуста има повеќе кофеин, но послаб вкус. Идеалната комбинација е 70 отсто Арабика и 30 отсто Робуста, велат нутриционистите.

Не претерувајте со консумацијата

Оптималната количина кафе за просечен возрасен е 4-6 мали шолји дневно (околу 400 мг кофеин). За луѓето кои немаат проблеми со кардиоваскуларниот систем и желудникот, оваа количина може да биде корисна, додека оние со срцеви проблеми треба да бидат повнимателни.

Пијте кафе без премногу шеќер и млеко
Иако млекото може да ја омекне киселоста на кафето, премногу додатоци може да ги намалат неговите здравствени придобивки. Најдобри ефекти се постигнуваат со конзумирање на црно кафе со минимум шеќер или стевиа.
За деца или срцеви болни, како и за оние со чувствителен стомак, наместо кафе се препорачува цикорија.

Цикоријата не содржи кофеин, но има богати антиоксидантни својства и може да биде добар избор за утринските и вечерни рутини на децата.