Најдобар појадок за мозокот по препорака на докторка од Харвард

Фото: Pexels
303

Паметниот избор на храна за почеток на денот ќе помогне за подобра концентрација и работа на мозокот во текот на денот

Често луѓето немаат време за појадок дома, па застануваат кај првата пекара и јадат нешто што е повеќе како десерт. Ако јадат дома, изборот често паѓа на нешто брзо како каша, снегулки или шејкови. Ова не мора да биде лошо ако нема премногу додаден шеќер, но тоа не е случај со индустриските производи.

Утринскиот наплив на шеќер ќе предизвика ненадеен пораст на шеќерот во крвта, а потоа и ненадеен пад, што може да придонесе за невроинфламации. Тие се поврзани со мозочната магла, објаснува за CNBC д-р Ума Наиду, психијатарка и нутриционистка од Харвард, која 20 години ја проучува исхраната и функциите на мозокот.

Првото нешто што таа советува е да го започнете денот со чаша вода, а еве ги нејзините најдобри пет избори за појадок:

Чиа пудинг
Чиа семето содржи многу влакна кои ги хранат „добрите бактерии“ во цревата и ги ублажуваат воспалителните процеси.

Кога јадете чиа семе, ја подобрувате комуникацијата помеѓу желудникот и мозокот и производството на невротрансмитери кои го подобруваат расположението, вели нутриционистката.

Семето содржи и омега-3 масни киселини, кои имаат антиинфламаторно дејство на мозокот, го ублажуваат стресот и одржуваат здрави когнитивни способности.

Рецептот за чиа пудинг е едноставен: навечер прелијте три лажички чиа семе со половина шолја млеко по ваш избор, додадете малку мед и одозгора една лажичка морска сол и цимет (ако сакате). Наутро само додадете јаткасти плодови, бобинки, а можете да додадете и ливчиња од кокос.

Јајца
Јајцата одамна се ставени на пиедестал кога е во прашање појадокот поради здравите масти, протеините и витамините кои се клучни за здравјето на мозокот.

Нутриционистката препорачува омлет, матени јајца или фритата, по можност, од домашни јајца.

Тофу
Тофу или сирење од соја е одличен, разновиден протеин кој е богат со триптофан и изофлавони од соја, за кои се покажа дека се поврзани со намалени симптоми на депресија.

Како алтернатива на јајцата, вели нутриционистката, понекогаш можете да изберете кајгана од тофу зачинета со куркума, црн пипер и малку морска сол.

Зелено смути
Ова е брз и лесен начин да го започнете денот со влакна и фолна киселина.

Потребна ни е фолна киселина за да произведе невротрансмитери во мозокот. Недостатокот на фолна киселина е поврзан со голем број психијатриски состојби, вклучително и депресија, додека оптималните нивоа се поврзани со подобрено расположение.

Измешајте ги вашите омилени зеленила како спанаќ или блитва, со бобинки, протеински прав и малку маснотии од семе од коноп или путер од бадем за хранливо смути што можете да го пиете додека сте во брзање.

Избегнувајте да додавате премногу овошје или овошен сок за да го одржувате шеќерот низок и да избегнете нарушување на микробиомот или скокови на шеќер во крвта и замор.

Куркума лате
Според докторката, иако не е комплетен оброк, овој хранлив пијалак е неверојатен начин да го започнете утрото.

Сè што треба да направите е да додадете куркума и прстофат црн пипер во шолја од вашето омилено незасладено растително млеко.

Она што го добивате е моќно противвоспалително средство кое помага да се намалат симптомите на анксиозност, да се зајакне енергијата и да се исчисти мозочната магла за фокусирање во текот на денот, вели таа.