Најдобро е да користите свежо сварена слатка пченка за ова јадење, но ако немате време да ја готвите, можете да користите и конзервирана слатка пченка.
Слатката пченка е најубава и најслатка во лето. Искористете ја нејзината сезона и подгответе вкусна салата со сезонски зеленчук како пиперки и домати, кои ќе ги зачинете со кремаст сос на база на маслиново масло, павлака и фета сирење.
Салатата од пченка е фантастичен прилог – можете да ја сервирате со печено месо, варени тестенини или можете да ја јадете сама без никакви додатоци, толку е вкусна.
Најдобро е да користите свежо сварена слатка пченка за ова јадење, но ако немате време да ја готвите, можете да користите и конзервирана слатка пченка.
Како да ги отстраните зрната од пченката од кочанот?
Исчистете ја пченката: отстранете ги зелените листови и влакната од кочанот.
Доколку сакате, можете накратко да ги бланширате исчистените кочани во топла вода, потоа да ги изладите и темелно да ги исушите. Ова ќе го олесни вадењето на зрната од кочанот.
Поставете го кочанот пченка вертикално на цврста површина, како што е дрвена даска за сечење. Користете остар нож за да ги исечете зрната пченка од горе надолу.
Не сечете премногу длабоко – целта е да се отстранат зрната, но не и белиот центар на кочанот. Вртете го кочанот додека не се исечат сите зрна и користете ги по желба.
Салата од пченка – состојки:
250 г варена слатка пченка
60 г издробено фета сирење
60 мл свежо исцеден сок од лимон
1 голема црвена пиперка
1 голем домат
1 мал виолетов кромид
1 лажица павлака
1 лажица свежо сечкан магдонос
1 лажица екстра девствено маслиново масло
сол и бибер по вкус
Подготовка:
Измешајте ги сварените зрна слатка пченка со ситно сечкана црвена пиперка, домат и кромид.
Зачинете ја салатата со сол и бибер, додадете свежо исцеден сок од лимон, екстра девствено маслиново масло и павлака.
Додадете го издробеното фета сирење во салатата и добро измешајте сè. Сервирајте со свежо сечкан магдонос.
Ставете ја салатата во фрижидер да се маринира и послужете ја.