Најлесниот колач со мали адаптации за подобар вкус

Фото: Арт кујна
45

Сите го знаеме овој стар добар овошен колач, но ако веќе ви здосади, внесете некои мали измени кои ќе го направат уште повкусен, посвеж и посочен

Во нашиот колач со вишни, нема само вишни, туку има и боровинки и аронија, нема само бело брашно, туку има и пченкарно и одозгора не е поросен само со шеќер во прав, туку е претходно премачкан со грчки јогурт.

Еве што ви треба:

4 јајца

50 г шеќер (кој сака може да си стави и повеќе, ама вишните, аронијата и боровинките, покрај киселоста, имаат и сладост)

1 шолја пченкарно брашно

1 шолја бело брашно

пола прашок за пециво

1 ванилин шеќер

1 шолја јогурт

70 г растопен путер

500 г овошје: вишни, боровинки, аронија (може и кое било овошје по ваша желба или само едно од нив)

ќе ви треба и малку гриз ако го правите колачот со замрзнато овошје. За да не го чекате целосно да се одмрзне, поросете го со гриз

за премачкување: 1-2 лажици грчки јогурт

за поросување: 1 лажица шеќер во прав

Приготвување:

Одвојте ги жолчките од белките и изматете ги со шеќерот. Додавајте полека од растопениот и оладен путер, јогурт, брашно со прашок за пециво и ванилин шеќер.

Белките кои ќе ги изматите посебно во цврст шлаг, помешајте ги полека со лажица во смесата со жолчките и истурете ја смесата во тавче покриено со хартија за печење или премачкано со путер и побрашнето.

Одозгора распоредете го овошјето и благо потиснете го во тестото.

Печете во загреана рерна на 180 степени околу 30 до 40 минути.

Кога малку ќе се излади премачкајте го со грчки јогурт или павлака и поросете малку шеќер во прав.