Доколку се јадат често, преработените сирења може да предизвикаат дигестивни оштетувања, алергии и зголемен холестерол, тврдат експертите.
Ако одржувањето на здравјето на срцето е наш приоритет, важно е внимателно да ја избереме нашата исхрана. Според диететичарите и нутриционистите, одредени видови сирење може значително да влијаат на здравјето на срцето.
Сепак, тие издвоија еден вид сирење како најлош за здравјето на срцето. Станува збор за преработеното сирење.
„Преработените сирења, како топеното сирење, се полни со натриум и заситени масти, што може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од мозочен и срцев удар“, предупредува регистрираната диететичарка Лори Вокер за She Finds.
Таа исто така забележува дека високиот внес на овие сирења може да го зголеми холестеролот поради заситените масти.
Натриумот, клучна состојка во овие сирења која се додава поради нивниот вкус и подолг рок на траење, исто така може сериозно да го загрози здравјето на срцето. Прекумерниот внес на натриум го зголемува крвниот притисок, што го зголемува ризикот од хипертензија и посериозни кардиоваскуларни проблеми, како што се мозочните удари.
Во рекламите што ги гледаме на телевизија, овој вид сирење ни е претставен како многу евтин, вкусен, па дури и оригинален, како производ кој е совршен за мачкање на кришка леб. Но, прашање е дали е тоа баш така.
Како се прави ова сирење
Евтиното топено сирење е остаток од производството на вештачки додатоци за храна. Топеното сирење има чист вкус, но неговите ароми се направени на вештачки начин од ароматични и вештачки прехранбени адитиви. Додатоците во исхраната се најчестата состојка за правење топено сирење. А еве како се прави:
Се користи старо сирење кое веќе се расипало, расипана урда или павлака, многу отпадоци од производството на сирење, како и замрзнати и ужегнати сирења кои се чуваат многу долго во фрижидер. Ним им се додаваат емулгирачки соли и ароми и адитиви кој го прават вкусот на топеното сирење. Така направената маса на сирење се загрева на температура од 95 Целзиусови степени и се додава сол на лимонска киселина, која може да предизвика алергии при конзумирање.
Се додава и натриум метафосфат. Се додава и супстанца слична на желе која исто така може да доведе до алергиска реакција.
Конзумирањето на лимонска киселина или поточно нејзините соли може да предизвика многу несакани ефекти како зголемен крвен притисок, гадење, болки во стомакот и повраќање.
Топеното сирење содржи фосфати, кои исто така се користат и за производство на детергенти за перење. Знаете дека сирењето е генерално добар извор на калциум. Сепак, докажано е дека истите тие фосфати го извлекуваат калциумот од коските, што е предуслов за артритис и остеопороза.
Како што веќе споменавме, луѓето кои имаат проблеми со бубрезите не треба да јадат храна која содржи фосфати, како што е топеното сирење.
Сорбитолот се користи за зачувување на ова сирење. Ова е супстанца која во Европа е позната како еден од најопасните конзерванси. Истражувањата покажуваат дека ако се користи во текот на подолг временски период, може да доведе до хронични алергии.
Многу често во продавниците гледаме топено сирење со различни вкусови – печурки, лосос, ракчиња и многу други. Овие се едноставно ароми и ако се земаат долго време, полека но сигурно ги трујат нашите тела.
Бидејќи топеното сирење се прави од млечни производи, треба да содржи млечна маст. Сепак, тоа не е така. Млечните масти се заменети со растителни масти, затоа што е поевтино и заштедува пари.
Растително масло е многу поевтино. Палминото и кокосовото масло се најевтините производи во прехранбената индустрија. Во повеќето случаи, топеното сирење се пакува во фолија, но не е секогаш цврсто затворено, што создава влага, а со тоа и кондензација. Така често се појавуваат мувла и бактерии. Тоа значи дека човек може да се отруе со консумирање на овој вид сирење, дури и ако е целосно свежо. Кога купувате топено сирење, треба да внимавате да е добро затворено.
Избор на топено сирење
Лекарите препорачуваат кога купувате топено сирење, внимателно да ја погледнете амбалажата и да не ве излаже ниската цена. Многу производители нудат лажен производ под маската на топено сирење. Експертите советуваат дека ако забележите дека топеното сирење содржи палмово или масло од репка, тоа значи дека не е оригинален производ, туку фалсификат.
Не треба да купувате преработено сирење во пластична амбалажа, на која на дното има ознака „PS“. Тоа значи дека амбалажата е направена од полистирен, кој е забранет за чување производи во многу земји. Пакувањето треба да биде направено од полипропилен. На дното на пакувањето, направено од овој материјал, ќе ја видите ознаката „PP“.
Потенцијални штети од крем сирењето
Треба да напоменеме и дека во мекото топено сирење има многу соединенија на натриум, кои се штетни за нашиот организам. Затоа не треба да претерувате. Доколку имате проблеми со бубрезите, се препорачува да го избегнувате овој вид сирење.
Доколку вашите желудочни сокови се многу кисели, исто така не се препорачува да јадете топено сирење, бидејќи содржи и голема количина на лимонска киселина.
Историјата на топеното сирење
Топеното сирење првпат било произведено во Швајцарија пред почетокот на Првата светска војна. Во тоа време во градот Тун, фармерите кои живееле таму произведувале премногу тврдо сирење и за да не се расипе и фрли, топеле голем дел од него. Така започнала историјата на топеното сирење.
Во денешно време, тоа се прави од различни млечни производи: сирење, ситно сирење, кравји путер, суво или кондензирано млеко и сириште. Топеното сирење се прави и од сирење кај кое дошло до грешка за време на производството.
Состав на топеното сирење
120 мг калциум на 20г производ;
4,4 масти на 20 г производ;
2,3 г протеин на 20 г производ.
Топеното сирење е многу вкусна и заситна храна која содржи многу протеини, масти и вредни амино киселини, витамини и минерали. Едно пакување содржи 15% од дневните потреби за калциум. Поради оваа причина, тоа е покорисно од киселото млеко.
За разлика од поцврстите сирења, телото целосно го апсорбира топеното сирење. Тоа сирење речиси нема јаглехидрати и е многу добар извор на витамин V и соединенија на фосфор, кои се важни за здравјето на нашите коски, нокти и коса. Мастите содржани во топеното сирење му обезбедуваат на нашето тело витамини Е, Д и А.
Кои сирења ги препорачуваат експертите
Диететичарот Ден Галагер советува: „Изберете сирења како моцарела или урда“.
Тој препорачува и сирења со мала содржина на сол и маснотии, како што се фета или козјо сирење.
Исто така, истакнува дека алтернативите од растително потекло, како веганското бадемово сирење, се поздрава опција, бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Лори Вокер додава дека контролата на порциите е исто така клучна.
„Пармезанот е поздрав избор бидејќи има помалку калории и натриум од повеќето преработени сирења, додека свежото сирење обезбедува добар извор на протеини здрави за срцето“, вели таа.
Заедно со умереното консумирање на поздрави сирења, исто така е важно да се одржи активен животен стил за да се намали ризикот од долготрајни болести и да се одржи доброто здравје на срцето.