Најмоќната намирница за срцето за која малку се зборува: Оваа состојка може да биде најдобриот пријател на нашето срце

Фото: Freepik
73

Можете да ја додадете во чорби, супи или да ја јадете самостојно како прилог

Во контекст на исхраната, кога размислуваме за здравјето на срцето, често ни паѓаат на ум намирници како лосос, бадеми или кељ, и сигурно не можеме да погрешиме со нив. Сепак, постои една скромна состојка што можеме да ја додадеме во чорби, супи или да ја јадеме самостојно како прилог. Според нутриционистите Мари Бароуз и Ејми Чоу, оваа состојка може да биде најдобриот пријател на нашето срце.

Станува збор за мешунка, а овие експерти особено ја препорачуваат на луѓе кои сакаат да го зголемат внесот на растителни протеини и да го намалат внесот на заситени масти.

Да се ​​потсетиме дека заситените масти, кои се наоѓаат во големи количини во масното месо и преработените месни производи, се поврзани со покачен LDL холестерол, главен фактор на ризик за кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар.

Предности на леќата

Таа мала мешункаста материја е леќата, истакнува Чоу, додавајќи дека протеините од растително потекло како леќата можат да го намалат ризикот од кардиоваскуларни заболувања за значителни 27 проценти.

„Леќата е еден од најбогатите растителни извори на железо, што е важно за оние кои јадат претежно растителна исхрана“, додава.

Но, железото е само почеток. Леќата е природно сиромашна со масти и содржи претежно незаситени масти, кои се подобри за здравјето на срцето. Покрај тоа, истражувањата покажуваат дека оваа мала мешункаста материја може да помогне во одржувањето на здрава телесна тежина, што дополнително го намалува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и мозочен удар.

Покрај тоа, леќата е богата со калиум и магнезиум, два електролити кои се клучни за здравјето на срцето. Калиумот му помага на телото да го излачува вишокот натриум, додека магнезиумот помага во ширењето на крвните садови.

„Доволните количини на калиум и магнезиум се важни за електричната активност на срцето, што му овозможува да одржува природен ритам“, објаснува Бароуз.

Фолната киселина, друга хранлива материја што ја има во изобилство во леќата, исто така го поддржува здравјето на срцето.

– Фолатот е важен за крвните садови, а зголемениот внес може да биде поврзан со намален ризик од мозочен удар, особено кај оние лица со недостаток, додава Бароуз.

Оваа мала мешунка навистина има значително влијание врз здравјето на срцето, без разлика дали ја додавате во супа, чорба или ја јадете како прилог. Затоа, почесто размислувајте за тоа.