Намалете го холестеролот со помош на овие 3 овошја

Фото: Pexels
95

Овие 3 овошја се богати со влакна, здрави масти и антиоксиданти, помагаат во регулирањето на холестеролот и го штитат вашето срце. Редовното консумирање може значително да придонесе за вашето целокупно здравје и да го намали ризикот од сериозни кардиоваскуларни болести.

Високиот холестерол, особено ЛДЛ холестеролот, е главната причина за кардиоваскуларни болести. Кога ЛДЛ холестеролот се акумулира на ѕидовите на артериите, тој формира плаки што ги стеснуваат крвните садови и го попречуваат протокот на крв.

Ова може да доведе до сериозни проблеми, како што се срцев или мозочен удар.

Со намалување на нивото на холестерол преку правилна исхрана, значително го намалувате ризикот од овие болести и го заштитувате вашето здравје на долг рок.

Есента е идеално време за уживање во сезонско овошје кое не само што е вкусно, туку позитивно влијае и на вашето здравје, особено кога станува збор за намалување на холестеролот.

Доколку сакате природно да го намалите нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол, вклучете ги овие есенски овошја во вашата секојдневна исхрана, тие се богати со влакна, антиоксиданти и хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на срцето.

Јаболка: влакна и антиоксиданти за здрави артерии

Јаболката се извор на растворливи влакна, особено пектин, кој се врзува за холестеролот во цревата и го помага неговото излачување од телото.

Тоа ефикасно го намалува нивото на ЛДЛ холестеролот, а во исто време не влијае на „добриот“ ХДЛ холестерол. Јаболката исто така содржат полифеноли, антиоксиданти кои ја намалуваат оксидацијата на LDL холестеролот, спречувајќи формирање на наслаги на ѕидовите на артериите.

Така, јаболката придонесуваат за зачувување на здравјето на крвните садови и го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Тие се идеална закуска – можете да ги јадете свежи, но и да ги додадете во салати, смути или да ги испечете во рерна со малку цимет за здрав десерт.

Можете исто така да комбинирате јаболка со јаткасти плодови или јогурт за дополнителен внес на протеини.

Киви: Витамин Ц и влакна во борбата против холестеролот

Кивито е вистинска ризница на витамини и влакна, а особено е забележливо по високата содржина на витамин Ц, моќен антиоксидант кој помага да се намали холестеролот и да се спречи оксидативниот стрес.

Влакната кои се наоѓаат во кивито го стимулираат варењето, помагаат да се елиминира холестеролот и да се одржуваат здрави нивоа на маснотии во крвта.

Редовното консумирање киви помага во намалување на триглицеридите, друга форма на маснотии што може негативно да влијае на здравјето на срцето.

Круши: Моќта на влакната и флавоноидите

Крушите се и одличен извор на растворливи влакна, кои, како и јаболката, ја намалуваат апсорпцијата на холестеролот во цревата.

Крушите содржат и флавоноиди, растителни соединенија кои имаат антиинфламаторно и антиоксидантно дејство. Овие соединенија помагаат во одржување на еластичноста на крвните садови, што го спречува таложењето на холестеролот на ѕидовите на артериите.

Јадењето круши придонесува за целокупното здравје на срцето и помага во регулирање на нивото на маснотии во крвта. Крушите се одлични свежи, но и печени, особено кога се комбинираат со јаткасти плодови и мед за здрав десерт.

Можете да ги додадете и во салати или да ги комбинирате со сирење за богата и вкусна закуска.

Додека киви можете да користите за салата или во смути за појадок, доколку сакате да си поиграте со вкусовите на есента, ви носиме рецепт со круши и јаболка кој ја комбинира природната сладост на овошјето со протеинското богатство на пилешкото и јадењето е богато со влакна, витамини и протеини.


Состојки:

2 пилешки филеа (околу 300 г)
2 јаболка (по можност кисели сорти, како што е Грени Смит)
2 круши
2 супени лажици маслиново масло
1 лажица свежа мајчина душица (или 1 лажичка сува)
1 лажица свеж рузмарин (или 1 лажичка сув)
1 лажица мед
Сок од 1 лимон
Сол и бибер по вкус
1/2 шолјичка јаткасти плодови (ореви или бадеми, по избор)

По избор: 50 гр фета сирење за дополнителна арома

Приготвување:

Измијте ги, исчистете ги и исечете ги јаболката и крушите на четвртинки или поинаку. Полијте ги со малку сок од лимон за да останат свежи и да не потемнат.

Пилешките филети премачкајте ги со маслиново масло и зачинете со свежа мајчина душица, рузмарин, сол и бибер. Ако користите суви зачини, добро втријте ги во месото.

Загрејте ја рерната на 200°C.

Ставете го пилешкото и исечканите јаболка и круши во голема тава или плех за печење.

Овошјето прелијте го со малку мед и преостанатиот сок од лимон.

Печете ги заедно во рерна околу 25-30 минути, мешајќи го повремено овошјето и вртејќи го пилешкото за да се испечат рамномерно.

Овошјето треба да омекне, а пилешкото да биде златно кафеаво и целосно сварено (внатрешната температура на пилешкото треба да достигне 75°C).

Пет минути пред крајот на печењето додадете ги оревите или бадемите за малку да се потпечат и да го збогатите вкусот на јадењето.

Кога е готово, извадете го од рерна и по желба поросете со фета сирење за дополнителен вкус.