Напиток кој може да го намали холестеролот за само неколку недели

Фото: Pexels
329

Истражувањето покажало дека топлото какао може да биде изненадувачки ефикасно во намалувањето на нивото на холестерол дури и за само неколку недели.

Високиот холестерол е вредност која укажува на присуство на масна супстанција во крвта и е причина за некои сериозни болести како што се висок крвен притисок, срцев и мозочен удар, а тие претставуваат закана за нашето здравје.

Поради оваа причина, важно е да се држи под контрола неговото ниво, кое треба да биде помеѓу 100 и 129 mg/dL, зборувајќи во овој случај за LDL или таканаречениот „лош“ холестерол.

Во овој поглед, веќе се познати ефектите од растителната исхрана за подобрување на нивото на холестерол во крвта, па затоа е препорачливо да се консумира многу овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки и јаткасти плодови и да се избере храна со мала содржина на масти.

Истражувањето објавено во списанието Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases открило дека вкусниот чоколаден пијалок може да биде изненадувачки ефикасен во намалувањето на нивото на холестерол дури и за неколку недели, пишува Novi list.

Врз основа на претпоставката дека редовното консумирање производи на база на какао може да понуди одредена кардиоваскуларна заштита, истражувачите одлучиле да ги проучат ефектите на какаото врз липидите.

Истражувањето било засновано на примерок од 42 волонтери со висок ризик од кардиоваскуларни болести, вклучувајќи 19 мажи и 23 жени.

Имено, учесниците добивале топло чоколадо подготвено од 40 грама какао во прав и 500 мл обезмастено млеко или само чисто млеко, секој ден во текот на 4 недели по случаен редослед. Пред и по периодот на интервенција, истражувачкиот тим ја мерел концентрацијата на холестерол и антиоксиданти.

Анализите покажале дека оние кои го пиеле пијалакот имале пониско ниво на „лош“ холестерол, што го зголемува ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

Покрај тоа, топлото какао, исто така, се чини дека го зголемува нивото на „добриот“ холестерол, што пак помага да се контролира лошиот тип.

Иако не се откриени посебни ефекти на витамините Б1, Б6, Б12, Ц и Е, влијанието на холестеролот било значително.

Причина? Топлото какао, според истражувачите, може да го модулира липидниот профил кај луѓето со висок ризик од кардиоваскуларни болести.

Тоа е затоа што какаото е богато со флавоноиди, биоактивни соединенија кои се наоѓаат природно во зрното какао и штитат од ризик од срцеви заболувања.

Така, едно едноставно топло какао може изненадувачки да помогне во намалувањето на холестеролот.