Направете го вашиот омилен намаз за само пет минути: Посната трпеза никогаш повеќе нема да биде „обична“

Фото: Pexels
0

Ако барате брз, здрав и вкусен намаз што можете да го направите дома, хумусот е совршен избор.

Популарен низ целиот свет, овој специјалитет од наут од Блискиот Исток е готов за само неколку минути, а можете да го послужите со свеж зеленчук, тортиљи, леб или како прилог. Ако го направите според овој рецепт, сигурно ќе им се допадне на сите.

Состојки:
– една конзерва исцеден наут (приближно 400 грама)

– две лажици таан

– две до три лажици маслиново масло

– сок од половина лимон

– едно чешне лук

– сол по вкус

– една лажичка мелена пиперка или кумин (по желба)

– малку вода за разредување

Подготовка:
Во блендер, додадете ги наутот, таанот, маслиновото масло, сокот од лимон и лукот. Блендирајте додека смесата не почне да станува компактна.

Додавајте малку вода по потреба, една по една лажица, додека не ја добиете посакуваната кремаста текстура. Додадете сол по вкус и зачини како кумин или црвен пипер. Блендирајте повторно накратко за да се соедини сè рамномерно.

Како да се сервира
Префрлете го хумусот во сад, прелијте го со маслиново масло и наросете го со малку црвен пипер или сусам. Сервирајте со кифлички, исечкан зеленчук или како намаз за сендвичи. Можете да сервирате хумус и со јадење како фалафел. (Рецепт за фалафел ќе најдете ТУКА).