Направете протеински прашок дома: Ви требаат само 3 состојки

Фото: Pexels
88

Направете го овој рецепт за протеински прав со мешавина од чиа, коноп и семки од тиква. Со оваа мешавина нема да имате потреба од прашоци купени од продавница, кои се згора на сè и скапи. Додадете една лажица во вашето следно смути или чинија овесна каша или пробајте го во печива за да го зголемите внесот на протеини од растителна основа.


Лесно е да направите свој протеински прав. Ви требаат чиа, коноп и семки од тиква – кои нудат протеини од растителна основа. Брзо се прави такашто можете да го прескокнете купувањето на оние огромни кутии купечки протеински прав кои ниту се вкусни, ниту пак се евтини.

Овој протеински прав одлично ќе се вклопи во вашето омилено смути или чиа пудинг, а може да се користи и во печива како мафини или леб.

Еве неколку совети од кујната на EatingWell.

Ова се клучните совети што ги научивме додека го развивавме и тестиравме овој рецепт во нашата тест-кујна за да се осигураме дека функционира, дека има одличен вкус и дека ќе биде добар и за вас, пишува EatingWell!

За најдобра текстура на протеинскиот прав, препорачуваат да користите мелница за зачини. Иако тоа значи дека се работи со помали количини, дава многу пофин резултат отколку што може да даде блендерот. Имено, тој може да ги претвори семките во путер наместо во прав.
Но ако сепак сакате да користите блендер со голема брзина, внимавајте да не мешате премногу.


Нутритивни белешки
Семето од коноп е комплетен извор на протеини од растително потекло, бидејќи ги обезбедува деветте есенцијални аминокиселини што нашите тела не можат да ги произведат. Овие аминокиселини поддржуваат многу функции, вклучувајќи обновување на клетките и раст на мускулите. Може да помогне и во намалувањето на воспалението, бидејќи семето од коноп содржи омега-3 и омега-6 масни киселини, кои помагаат во регулирањето на воспалението во телото.

Чиа семето содржи комбинација од влакна, пребиотици, антиоксиданти и омега-3, а сите можат да го подобрат здравјето на цревата бидејќи го поттикнуваат растот на здрави бактерии. Ова семе исто така содржи протеини, железо и калциум, хранливи материи кои луѓето што следат веганска или вегетаријанска исхрана можеби не ги внесуваат доволно, па затоа додавањето повеќе чиа семе во исхраната може да биде корисно.

Семките од тиква се едни од најдобрите семиња за јадење ако сакате да додадете повеќе протеини во вашата исхрана. Порција од 250 грама нуди 8 грама протеини и околу 14% од дневната вредност на железо.

Јадењето доволно протеини е од суштинско значење, бидејќи поддржува многу телесни процеси, вклучувајќи го варењето и здравјето на коските, додека железото игра важна улога во производството на енергија и имунитетот.

Порција од овој домашен протеински прав обезбедува 7 грама протеини, што е приближно исто како големо јајце (6 грама), 1/2 шолја грав (8 грама) или порција деликатесно месо (7 грама). Стандардните протеински прашоци нудат повеќе протеини по порција, во опсег помеѓу 20-25 грама. Но, еве зошто е добра оваа домашна опција:

Направена е со состојки што веројатно веќе ги имате во вашата остава.
Не треба да се трошите на гломазна скапа кутија со протеински прашок, само за да откриете дека не ви се допаѓа.
Иако алтернативите на шеќер се безбедни за употреба, тие можат да имаат многу сладок вкус и посебен вкус што може да преовладува и да биде многу силен.
Бидејќи е направена со семки, добивате дополнителен бонус од здрави антиинфламаторни масти, плус обилна порција влакна – што нема да ги добиете од купен протеински прашок од продавница. Комбинацијата од протеини, масти и влакна во овој домашен протеински прашок ви помага да се чувствувате сити подолго време по оброкот и ги стабилизира нивоата на шеќер во крвта за долготрајна енергија.

Состојки:

1 шолја чиа семе

1 шолја семе од коноп

¼ шолја сирови семки од тиква

Приготвување:
Ставете ¼ шолја чиа, ¼ шолја коноп и ¼ шолја семки од тиква во мелница за зачини (или за кафе). Пулсирајте додека не добиете ситно сомелен прав (околу 10 пулсирања).

Префрлете во сад.

Повторете го истото со остатокот. Промешајте за да се соедини.

(Алтернативно, пулсирајте ги сите состојки заедно во блендер со голема брзина додека не се сомелат фино, околу 15 пулсации (1 секунда), повремено запирајќи за да ја изгребете смесата од семки од дното на блендерот.)

Мешавината можете да ја чувате во херметички затворен сад до 2 недели или во фрижидер до 2 месеци.