Научниците објаснуваат што се случува кога кесичката чај ќе ја натопите во вода

Фото: Pexels
44

Оние кои избегнуваат чај од филтер кесички можеби се во право, бидејќи научниците од Шпанија нашле траги од микропластика во човечките клетки по натопување кесички со чај во вода.

Истражувањето на тим од Автономниот универзитет во Барселона (UAB), Универзитетот Сохаг во Египет и Центарот за истражување на животната средина Хелмхолц, објавено во списанието Chemosphere, покажало дека комерцијалните полимерни кесички чај можат „да ослободат милиони нанопластика и микропластика при натопување“.

Тимот вели дека нивната студија покажала дека огромен број честички на крајот се апсорбираат од цревните клетки, од каде преминуваат во крвотокот, а потоа низ човечкото тело.

„Експериментите кои се фокусираат на биолошките интеракции покажаа дека цревните клетки кои произведуваат слуз имале најголемо навлегување на микро и нанопластика, со честички кои дури влегуваат во клеточното јадро, во кое се наоѓа генетскиот материјал“, објасниле истражувачите, нагласувајќи ја очигледната клучна улога што цревната слуз ја игра во носењето на пластиката подлабоко во човечкото тело.

„Потенцијалните здравствени импликации на еколошките микро/нанопластики (MNPL) се сè позагрижувачки“, вели тимот во студијата, повикувајќи на „понатамошни истражувања за ефектите што хроничната изложеност може да ги има врз здравјето на луѓето“.

Истражувањето објавено минатата година покажало дека пластичните честички можат да навлезат во мозокот и тестисите, да се пренесат од бремена мајка на нејзиното неродено дете и да ја спречат ефективноста на антибиотиците.