Научниците открија кој вид риба го намалува холестеролот бидејќи содржи „магична“ состојка

Фото: Unsplash
231

Истражувачите од Универзитетот во Колорадо веруваат дека откриле најмалку четири соединенија во рибата за коja велат дека може да го намали „лошиот“ холестерол.

Нутриционистите долго време препорачуваат вклучување на лосос во оброците, бидејќи студиите покажуваат дека луѓето кои често го јадат имаат поголема веројатност да бидат повитки и без болести. Но, прашањето што е точно тоа во лососот што нуди здравствени придобивки остана главно неодговорено – сѐ досега. Една нова студија, објавена во Journal of Nutrition, покажа дека со јадење лосос можете да внесете најмалку 30 метаболити – супстанции кои се формираат за време на варењето или други хемиски процеси. Четири од овие метаболити се поврзани со значителни подобрувања во кардиоваскуларното здравје.

Во студијата, истражувачите побарале од 41 учесник на возраст од 30 до 69 години да јадат медитеранска исхрана која вклучувала риба, посно месо, цели зрна и овошје и зеленчук. Потоа, со анализа на крв и правење други тестови, процениле колку е здрав нивниот кардиоваскуларен систем. Биле направени тестови пред и по диетата. Диетата вклучувала две порции лосос неделно во два периоди од пет недели, со еден месец пауза помеѓу нив. Учествувале дебели или луѓе со прекумерна тежина, но ниту еден немал активни метаболички состојби како што е дијабетес тип 2.
Примероците од храна дадени на учесниците исто така биле анализирани во лабораторија за да се идентификуваат нивните метаболити.

Истражувачите пронашле вкупно 1.518 соединенија во лососот кои се наоѓаат и во друга храна, но 508 од нив биле единствени само за лососот. Ако истражувачите нашле соединение во лососот, но не и во друга храна, тие го категоризирале како соединение специфично за лососот. Откриле зголемување на две соединенија специфични за лососот и два метаболити за кои е долго време познато дека го намалуваат холестеролот и се поврзани со поздрав кардиоваскуларен систем. Многу од тие материи биле масти, што нуди дополнителни докази за здравствените придобивки од омега-3 масните киселини кои се наоѓаат во рибата.

Уште повеќе, тие откриле дека оние со високи нивоа на овие супстанции во крвта имале поголемо намалување на вкупниот холестерол, липопротеинскиот холестерол со ниска густина, триглицеридите и аполипопротеинот Б, маркер за срцеви заболувања.

„Ние сме први што ги идентификувавме биоактивните соединенија специфични за лососот кои се зголемуваат во плазмата по консумирање 100 до 200 г лосос неделно. Неколку од овие соединенија специфични за храна се поврзани со краткорочно подобрување на кардиометаболичките здравствени показатели“, изјавиле истражувачите од Универзитетот Колорадо.

Постојат неколку различни видови лосос – пет вида пацифички лосос и два вида атлантски лосос. Диво уловениот тихоокеански лосос се смета за најздрав. Во дивиот лосос, количината и видот на омега-3 масните киселини се засноваат на алгите и планктонот во исхраната на рибите. Кај одгледуваниот лосос, ова се заснова на видот на храната што ја јадат.

Медитеранската исхрана се состои од многу овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки, јаткасти плодови и маслиново масло. Бројни студии ја определија медитеранската исхрана како златен стандард на исхрана. Студијата објавена минатата година покажала дека префрлањето од нормална западна исхрана на медитеранска исхрана може да ви помогне да живеете подолго, а колку порано во животот почнете, толку подобро.