Назли-фатми: Ориентални колачи со шербет

575

Иако се едноставни за правење, може да се случи да не ви успее правењето на формите, но дури и ако не изгледаат совршено, вкусот е фантастичен

Назли-фатми се колачи со богат вкус на путер, парени со шербет кој ќе им даде мекост и дополнителен вкус.

Всушност, направени се од секојдневни состојки, но сепак кога се прават првпат може да имате мал проблем со изгледот.

Состојки:

5 жолчки

4 лажици кисело млеко

2 пецива ,

1 путер

21 лажица брашно

За шербетот:

500 мл вода

500 г шеќер

Приготвување:

Во поголем сад убаво изматете ги путерот и жолчките, додека добиете кремаста структура.

Потоа додајте ги останатите состојки и убаво измесете ја целата смеса.

Поделете го тестото на 15 топчиња.

Секое топче се расукува во коричка. Коричката ја превиткуваме од двете страни кон средината по должина, а потоа два пати по ширина за да добиеме квадрат, па сите 4 агли ги собираме кон средината за да добиеме форма на плик. Ако овој процес на виткање ви изгледа сложено, можете да ги виткате и како триаголници.

(Нашиот прв обид да изгледаат како што треба, очигледно не е многу успешен.)

Ги печеме 15 минути на 200 степени.

Во меѓувреме подгответе го шербетот и оставете го да врие 15 минути.

Назлифатмите извадете ги од рерна и попарете ги со млакиот шербет.