Не ги фрлајте семките од урми! Неистражено богатство кое вреди да се искористи

Фото: Pixabay
1

Семките од урми се всушност богати со хранливи материи како што се антиоксиданти, влакна, минерали и здрави масти. Нивната употреба датира од пред илјадници години, особено во културите на Блискиот Исток и Африка, каде што традиционално се користеле за зајакнување на имунитетот, подобрување на варењето и одржување на целокупното здравје.

Урмите, честопати нарекувани „слатко злато на пустината“, не се само вкусен деликатес, туку и исклучително хранлива храна богата со природни шеќери, витамини и минерали. Тие се познати по нивната способност да го енергизираат телото и да помогнат во закрепнувањето. Сепак, она што многу луѓе не го знаат е дека повеќето хранливи материи се наоѓаат во семките од урмите, кои обично се фрлаат без размислување. Оваа статија ги истражува придобивките од семките од урми, нивната улога во традицијата и начините на кои можеме да ги користиме во нашиот секојдневен живот.

Семките од урми се всушност богати со хранливи материи како што се антиоксиданти, влакна, минерали и здрави масти. Нивната употреба датира од пред илјадници години, особено во културите на Блискиот Исток и Африка, каде што традиционално се користеле за зајакнување на имунитетот, подобрување на варењето и одржување на целокупното здравје. Истражувачите сега потврдуваат дека семките од урми содржат многу лековити соединенија кои можат да помогнат во лекувањето на различни состојби.

Здравствени придобивки од семките од урми
Една од главните причини зошто треба да размислиме за консумирање семки од урми е широкиот спектар на здравствени придобивки што ги нудат. Еве некои од значајните придобивки што ги носат:

Природен извор на енергија
Семките од урми содржат здрави масти и протеини од растително потекло кои обезбедуваат долготраен извор на енергија, без ненадејни скокови во шеќерот во крвта. Тие се одличен додаток во исхраната за оние кои водат активен живот.

Подобрување на варењето
Богати со растителни влакна, семките од урми помагаат во подобрувањето на варењето, намалувајќи го ризикот од запек и овозможувајќи му на телото подобро да ги апсорбира хранливите материи што ги консумираме.

Поддршка на губењето на тежината
Правот од семки од урми може да создаде чувство на ситост, што ја намалува потребата за грицки и го олеснува контролирањето на телесната тежина. Овој природен додаток може да биде клучен во плановите за губење на тежината.

Забавување на стареењето
Семките од урми се богати со антиоксиданти кои ги неутрализираат слободните радикали, со што го забавуваат процесот на стареење на кожата и ги намалуваат знаците на стареење.

Го зајакнуваат имунитетот
Овие семки содржат биоактивни соединенија кои помагаат во зајакнувањето на имунолошкиот систем, олеснувајќи му на телото да се бори против инфекции и побрзо да се опорави од болести.

Ја поддржуваат функцијата на црниот дроб
Помагаат во детоксикација на телото и обновување на оштетените клетки на црниот дроб, што е од суштинско значење за одржување на здравјето на овој важен орган.

Ги чистат бубрезите
Нивниот благ диуретичен ефект помага во исфрлање на токсините од телото и го намалува оптоварувањето на бубрезите.

Го регулираат шеќерот во крвта
Можат да помогнат во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта, што е особено корисно за луѓето кои страдаат од дијабетес.

Го намалуваат холестеролот
Овие семки помагаат во намалувањето на нивото на „лош“ LDL холестерол, што придонесува за поздрави крвни садови и намален ризик од срцеви заболувања.

Ја подобруваат циркулацијата
Минералите присутни во семките ги зајакнуваат капиларните ѕидови и ја подобруваат циркулацијата, што може да го намали ризикот од згрутчување на крвта.

    10 начини да користите семки од урми дома
    Семките не се само одлични за здравјето, туку можат да се користат и на различни начини во домаќинството. Еве неколку креативни идеи:

    Кафе направено од семки од урми
    Измијте ги, исушете ги и испечете ги семките додека не потемнат. Смелете ги во прав и додадете ги во топла вода или млеко. Пијалокат е без кофеин, но дава енергија и е богат со антиоксиданти.

    Прав за смути
    Додадете половина лажичка од правот во смути или овесна каша за да го подобрите варењето и да го стабилизирате нивото на шеќер во крвта.

    Масло од семки од урми
    Маслото се добива со ладно цедење и се користи за масажа, нега на кожа и коса. Хидрира, смирува и ги намалува знаците на стареење.

    Чај од семки од урми
    Згмечете неколку семки и варете ги 15 минути. Чајот го чисти црниот дроб, помага во варењето и го смирува нервниот систем.

    Природен прав за заби
    Испечете ги и смелете ги зрната и додадете прстофат сода бикарбона. Овој прав ги чисти забите, го освежува здивот и има антибактериски својства.

    Маска за лице
    Измешајте го правот со мед или јогурт, нанесете на лицето и исплакнете по 20 минути. Кожата станува мазна, негувана и посјајна.

    Зајакнувач за нокти
    Измешајте го правот од семките со кокосово масло и втријте во ноктите. Ноктите стануваат посилни и поотпорни.

    Природен енергетски напиток
    Додадете лажичка од правот во топло млеко со мед. Одличен напиток за закрепнување по напор или стрес.

    Пилинг за тело
    Измешајте го правот со маслиново масло и кафеав шеќер. Масирајте и исплакнете – кожата останува кадифено мека и негувана.

    Додаток во сточната исхрана
    Мелените семки може да се додадат во храната за домашни животни – тие го подобруваат имунитетот и хранливата вредност на оброкот.

      Важна забелешка
      Урмите се исклучително корисни, но не треба да се консумираат во прекумерни количини. Пред употреба, секогаш добро измијте ги, исушете ги и термички обработете ги (печење или варење). Бремените жени, доилките и лицата со хронични заболувања треба да се консултираат со лекар пред редовна употреба.

      Природни богатства во семки
      Семките од урми се одличен пример за тоа како природата не создава ништо без причина. Тие содржат богатство од хранливи материи кои можат да го зајакнат телото, да го подобрат изгледот и да го поддржат здравјето – а воедно да го намалат отпадот. Следниот пат кога ќе јадете урма, не ја фрлајте семката – исушете ја, смелете ја и откријте ја нејзината неверојатна моќ.