Не го јадете овој зеленчук сиров, може да создаде јазли на тироидната жлезда!

Фото: Pixabay
351

„Зелениот зеленчук: кељ, прокељ, брокула, карфиол, келераба, блитва и спанаќ содржи струмаогени материи кои можат да го поттикнат создавањето на јазли на тироидната жлезда.
Доволно е термички да се обработи неколку минути со пареа и овие стромални супстанции ќе исчезнат“, советува ендокринолог

Одредени зеленчуци не треба да се јадат свежи, без разлика колку некои од нив се добри, на пример, во салати и фрапе, бидејќи можат да создадат јазли на тироидната жлезда.

Ендокринологот, проф. д-р Весна Димитријевиќ Среќковиќ објаснува како е најдобро да се подготват за да се избегне нивното тромбогено дејство.

„Зелениот зеленчук: кељ, прокељ, брокула, карфиол, келераба, блитва и спанаќ содржи струмаогени материи кои можат да го поттикнат создавањето на јазли на тироидната жлезда.

Доволно е термички да се обработи неколку минути со пареа и овие стромални супстанции ќе исчезнат“, вели проф. д-р Димитријевиќ Среќковиќ.

Спанаќ

Спанаќот е богат со хранливи материи, особено со железо, магнезиум, калциум и цинк, но овие хранливи материи полесно се апсорбираат кога спанаќот се готви.

Тоа е затоа што спанаќот е полн со оксална киселина која ја блокира апсорпцијата на железо и калциум.

Загревањето на спанаќот го ослободува врзаниот калциум, што го прави подостапен за телото да го апсорбира.

Истражувањата покажуваат дека спанаќот зготвен на пареа го одржува нивото на фолна киселина, витамин Б9, што може да го намали ризикот од одредени видови на рак.

Блитва

Блитвата најдобро се вари на пареа. Нема причина да ја јадете сирова, бидејќи за разлика од повеќето други зеленчуци и овошја, блитвата има многу повеќе достапни хранливи материи по готвењето и што е најважно, неколку минути варење на пареа ќе ги отстрани од блитвата стромогените материи.

Кељ

Кељот е најздрав кога е лесно сварен на пареа, бидејќи ги деактивира ензимите кои го спречуваат телото да го користи јодот потребен за функцијата на тироидната жлезда, што помага во регулирањето на метаболизмот, забележува д-р Димитријевиќ Среќковиќ.

Келераба

Може да се готви цела околу 30 минути или исечена десет минути додека не омекне.

Вкусна ќе биде и ако е зготвена на пареа, динстана, варена, пржена или целосно испечена во рерна.

Младите листови и стеблата исто така се јадат и содржат повеќе витамини и минерали, особено каротин и фосфор, отколку месестиот плод.

Брокула, карфиол и прокељ

Истражувањата покажаа дека со варењето на парење на овој зеленчук се зачувува и витаминот Ц кој се бори против ракот и киселините кои може да се добијат од овие зеленчуци.

Активирање на мирозиназата овозможува и сечкањето на брокулата и оставањето најмалку 40 минути пред готвењето.

Ензим мирозиназа

Истражувањето спроведено во British Journal of Nutrition покажало дека дури и кога брокулата е преварена, нејзините позитивни здравствени ефекти може во голема мера да се зачуваат ако ја комбинираме со храна која го содржи ензимот мирозиназа (на пр. ротквица, зелка, поточарка).

Тоа е ензим кој е неопходен во синтезата на сулфорафан, состојка од зеленчукот која има антиканцерогено дејство.

Ако мирозиназата е присутна во храната, сулфорафанот брзо се ослободува и се апсорбира во тенкото црево, а во рок од 30 минути можеме да ја забележиме неговата биоактивност.