Време е за џем од јагоди! Зачувајте ги овие слатки бобинки во тегли користејќи го овој рецепт од три состојки
Додека дождовните облаци неуморно не следат, да го искористиме претстојниот викенд на најдобар начин – го вклучуваме шпоретот, го вадиме најголемото тенџере и го готвиме омилениот овошен намаз.
Интернетот е преплавен со рецепти за „џем“ од јагоди, но на оние кои првпат се соочуваат со правење зимница, им треба нешто повеќе. Им треба чекор-по-чекор рецепт за правење џем од вашите и наши омилени црвени бобинки – јагоди.
Првото нешто што треба да направите е да купите јагоди. Изберете зрели, со убава црвена боја на плодот и зелени петелки, бидејќи така ќе знаете дека се свежо набрани и дека можат да „преживеат“ до утре доколку не планирате да ги зготвите уште истиот ден. Второ и не помалку важно е да обезбедиме доволен број тегли, притоа подобро е ако се помали за да се потрошат побрзо, бидејќи штом ќе ја отвориме теглата треба брзо да се изеде за да не се расипе. Трето, погрижете се да имате доволно големо тенџере. Треба да биде широко и длабоко, така што јагодите рамномерно се варат во него. И држете при рака рачен миксер за да ги здробите јагодите на крајот од готвењето.
Понатаму, за убава црвена боја и блага нота на киселост, потребен ви е домашен лимон од кој ќе го исцедите сокот и ќе ја изрендате кората. И конечно – шеќер. Ако сакате, можете да користите и желатин, по можност во сооднос 2:1. Ако одлучите да го додадете во рецептот, тогаш додајте го само во делот од шеќерот што ќе го додадете во џемот дури откако првиот дел, односно чистиот шеќер, веќе ќе се раствори при готвењето.
За 6 тегли од половина килограм ќе ви требаат:
3 кг јагоди
1 кг шеќер
2 домашни лимони (по избор)
Приготвување:
Добро измијте ги јагодите. Извадете ги стеблата со нож и во зависност од големината исечете ги на половини или на четвртини.
Исто така добро измијте ги теглите и капаците со џем во топла вода или во машина за перење, па оставете ги да се исушат.
Тенџерето се става на тивок оган и се додаваат исчистените и исечени јагоди, а потоа шеќерот.
Совет плус! Иако ние самите сакаме да го избегнуваме секогаш кога е можно, шеќерот делува како конзерванс, па затоа немојте премногу да го намалувате неговиот сооднос во споредба со овошјето.
зрендајте ја кората од еден лимон, а потоа исцедете го сокот од два неисцедени локални лимони и постепено додајте ги во јагодите. Измешајте сè додека не се раствори шеќерот.
Совет плус! Сокот од лимон не треба да се додава одеднаш бидејќи можно е да е премногу и да ви е кисел џемот. Затоа, додадете го малку по малку и пробувајте да видите дали е доволно.
Кога џемот ќе почне да врие, одозгора ќе ви се појави пена, која ќе ја извадите со голема лажица.
По околу еден час готвење (иако некои се варат помалку време), тргнете го тенџерето од оган и со рачен миксер исечкајте ги јагодите до саканата конзистенција – ако сакате свиленкаст џем, тогаш исечкајте ги до крај или ако сакате поконкретно парче овошје во него, тогаш не претерувајте со сечкањето.
Повторно ставете го тенџерето на оган и оставете го повторно да зоврие. За тоа време вклучете ја рерната на 150ºC и стерилизирајте ги теглите. Така, теглите и капаците (нужно одвоени) ставете ги на плех и оставете ги да се загреат во рерна околу 10 минути.
Исклучете го шпоретот, внимателно извадете ги врелите тегли и наполнете ги со џем со помош на инка со широк отвор. Кога ќе ги наполните, цврсто затворете ги со капак. Сега е време за стерилизација, што значи дека теглите треба да се превртат од страната на капакот и да се остават да се изладат.
ДОБРО Е ДА СЕ ЗНАЕ! Со превртување се создава вакуум во внатрешноста на теглата и го спречува развојот на непожелни микроорганизми. Исто така, добро е да ги покриете теглите со крпа или со чаршаф.
Вака приготвениот џем може да се користи како фил за палачинки, крофни или лепчиња, послужен со наједноставен бисквит или панакота, додаден во сладолед, смути или обичен јогурт, може да го ставиме и во калапи за сладолед и да го замрзнеме … Има повеќе опции, а на вас е да ги откриете.