Неочекуван сојузник на срцето, но и на здравите заби: Јадете ги овие јаткасти плодови барем четири пати неделно

Фото: Pexels
68

Нивното џвакање го стимулира зголеменото производство на плунка, која ги мие остатоците од храна и ги неутрализира киселините

Уште од мали нозе, стоматолозите нè предупредуваат да го намалиме внесот на слатки и на засладени пијалаци за да спречиме кариес. Иако самиот шеќер не предизвикува директно кариес, тој ги храни бактериите во нашите усти, кои пак произведуваат киселини. Овие киселини, заедно со бактериите и честичките од храна, формираат леплив слој на плак што се лепи на површината на нашите заби. Со текот на времето, плакот може да ја еродира забната глеѓ и да доведе до кариес.

Секако, редовното миење на забите, користењето конец за заби и посетите на стоматолог се клучни за превенција, но плунката исто така игра важна улога. Таа постојано ги неутрализира киселините, ги мие остатоците од храна и помага при помали поправки на глеѓта.

Но, одеднаш, имаме неочекуван сојузник – индиските ореви. Нивното џвакање го стимулира зголеменото производство на плунка, која ги мие остатоците од храна и ги неутрализира киселините, а воедно нежно ги масира непцата и помага да се отстранат остатоците меѓу забите. Некои истражувања дури покажуваат дека соединенијата во индиските ореви можат да ги неутрализираат бактериите одговорни за расипување на забите.

Во 2014 година, научниците ги објавиле резултатите од студијата во списанието „Brazilian Research in Pediatric Dentistry and Integrated Clinic“ која покажала дека танините од кората од индиски ореви го запираат растот на штетните бактерии, ги спречуваат да се залепат на површините, па дури и ги уништуваат самите бактерии. Ефикасноста била споредена со хлорхексидин – честа состојка во течноста за плакнење уста – иако хлорхексидинот бил посилен, танините се покажале како многу добри.

Друга студија, објавена во американското списание за стоматологија, покажала дека консумирањето јаткасти плодови, вклучувајќи и индиски ореви или семки, ја враќа pH вредноста на поздрави вредности по само десет минути и ги намалува потенцијалните штети.

Незаситени масни киселини

Но, придобивките од индиските ореви не запираат само кај насмевката. Само 28 грама сирови јаткасти плодови содржат повеќе од шест грама мононезаситени и два грама полинезаситени масни киселини, кои помагаат во поддршката на здравјето на срцето. Олеинската киселина го намалува „лошиот“ LDL холестерол и го зголемува „добриот“ HDL. Редовното консумирање – четири или повеќе пати неделно – е поврзано со до 37 проценти помал ризик од срцеви заболувања.

Извор на важни минерали

Овие јаткасти плодови се одличен извор на железо, магнезиум, бакар и цинк. Магнезиумот и бакарот ги опуштаат нервите, спречуваат мигрена и грчеви, а исто така помагаат и во когнитивната функција. Магнезиумот ја подобрува чувствителноста на инсулин, што го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Покрај тоа, само една шака содржи доволно лутеин за да го заштити видот од светлина и да го намали ризикот од макуларна дегенерација поврзана со возраста.

Иако не се комплетен извор на протеини, индиските ореви ги содржат сите есенцијални аминокиселини потребни за здравјето на мускулите и ткивата, а исто така се полни со моќни антиоксиданти кои можат да помогнат во спречувањето на ширењето на клетките на ракот.

Со 157 калории по шака, може да изгледаат богати со калории, но влакната и здравите масти ќе ве одржат сити и ќе ви помогнат да ја контролирате вашата тежина.

Со други зборови, следниот пат кога ќе посегнете по ужина, индиските ореви би можеле да бидат одличен избор. Сепак, оние со нетолеранција на хистамин треба да ја ограничат нивната потрошувачка.