Новата студија тврди дека сирењето камамбер може да го спречи когнитивното опаѓање
Миристамидот, амид на масна киселина што се наоѓа во сирењето камамбер, ја подобрува когнитивната функција и нивото на мозочниот невротрофичен фактор (BDNF), нудејќи потенцијални увиди во борбата против когнитивниот пад, според новата студија објавена во списанието „Neuroscience Research“.
Наодите од една нова студија покажуваат дека миристамидот, соединение кое се наоѓа во сирењето, може да поддржи подобрувања во функцијата и меморијата на мозокот со зголемување на нивото на протеинот наречен мозочен невротрофичен фактор (BDNF).
Еден од главните здравствени проблеми е зголемената инциденца на когнитивно опаѓање и деменција, особено кога просечната возраст на луѓето ширум светот се зголемува.
Студиите покажуваат врска помеѓу дијабетес тип 2 и поголем ризик од Алцхајмерова болест, што доведува до сериозна дегенерација на мозокот.
Раната превенција на благо когнитивно оштетување (MCI) е клучна за избегнување на деменција. Истражувачите веруваат дека редовното консумирање на одредени хранливи материи кои се наоѓаат во секојдневната храна, како што се млечните производи, е поврзано со намален ризик од Алцхајмерова болест.
Сирењето Камамбер, направено од млеко ферментирано со бела мувла, може да биде една од намирниците што го зголемува факторот за зајакнување на мозокот кај постарите возрасни лица, што потенцијално го подобрува когнитивниот пад.
Ферментираните прехранбени производи се создаваат поради интеракцијата помеѓу храната и микробните ензими, што резултира со нови соединенија кои не се присутни во природните прехранбени производи.
Подобрување на когнитивните функции
Наодите од студијата сугерираат дека сирењето камамбер и миристамидот може да ги намалат проблемите со меморијата предизвикани од исхраната со висока содржина на масти и да го промовираат здравјето на мозокот.
Миристамидот ја подобрил когнитивната функција на начин зависен од дозата, додека неамидирана миристичка киселина не, што укажува дека амидацијата е клучна за когнитивните придобивки.
Миристамидот исто така ги зголемува нивоата на BDNF во хипокампусот, кој е познат како важен за неврогенезата и меморијата.
Когнитивното подобрување со сирењето камамбер може да се припише на мирстамидот, заедно со други амиди на масни киселини, како што е олеамид.
Претходните истражувања ја поддржуваат хипотезата дека млечните пептиди и амидите на масните киселини заедно ја подобруваат когнитивната функција.
Во студиите на луѓе се покажало дека сирењето камамбер ги зголемува невротрофичните фактори и го намалува амилоид-бета, протеинот кој се користи за дијагностицирање на деменција и Алцхајмерова болест, што укажува на неговиот потенцијал за невропротективни и антиинфламаторни ефекти.