Нутритивниот состав на бадемовото и на кравјото млеко, предностите и недостатоците

Фото: Pexels
43

И бадемовото и кравјото млеко можат да обезбедат есенцијални хранливи материи, но нивниот целокупен нутритивен состав значително се разликува.

Бадемово или кравјо млеко – што е подобро за нас зависи од неколку фактори, вклучувајќи ги здравствените цели, медицинските потреби, алергиите или чувствителноста и етичките погледи.

На пример, потрошувачите кои водат сметка за протеините може да се одлучат за кравјо млеко, кое содржи 8,5 грама протеини по чаша, за разлика од бадемовото млеко кое има само 1 грам. Спротивно на тоа, оние кои се загрижени за здравјето на срцето ќе се одлучат за бадемово млеко, бидејќи содржи помалку заситени масти од кравјото млеко.

Нутритивна вредност

И бадемовото и кравјото млеко можат да обезбедат есенцијални хранливи материи, но нивниот целокупен нутритивен состав значително се разликува.

Бадемовото млеко има значително помалку протеини од кравјото млеко. Од друга страна, 28 грама бадеми нудат 6 грама. Сепак, оваа содржина на протеини се разредува кога се користи за правење бадемово млеко, бидејќи крајниот производ е првенствено вода.

Повеќе од 60 проценти од маснотиите во кравјото млеко се заситени, што придонесува за таложење на наслаги (масти, холестерол и други супстанции) во артериите и го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести (срце и крвни садови). Маснотијата во бадемовото млеко е незаситени масти.

Истражувањата покажуваат дека замената на заситените масти со незаситени масти е поврзана со подобрување на кардиоваскуларното здравје.

Кравјото млеко обезбедува 12 грама вкупни јаглехидрати по чаша, кои доаѓаат од природен шеќер наречен лактоза. Сепак, одредени видови, како што се кравјото млеко со вкус на чоколадо или јагода, може да содржат додаден шеќер.

Една шолја незасладено бадемово млеко содржи 3,4 грама јаглени хидрати, од кои 2 грама се од шеќерот, што го прави бадемовото млеко опција со пониски јаглехидрати.

Засладените и ароматизираните видови бадемово млеко може да содржат додадени шеќери, што ја зголемува вкупната содржина на јаглени хидрати.

Влакна се наоѓаат само во растенијата. Додека бадемовото млеко обезбедува само 0,5 грама влакна по чаша, сепак може да придонесе за вашите дневни потреби за влакна, додека кравјото не.

Кога станува збор за содржината на шеќер, бадемовото млеко содржи 0 грама шеќер по чаша, што го прави здрава опција за оние кои внимаваат на внесот на додаден шеќер.

Кравјото млеко содржи природна лактоза со намалена содржина на масти и варијанти без маснотии. Сепак, засладеното или ароматизираното бадемово млеко може да содржи додадени шеќери, кои понекогаш ја надминуваат содржината на природниот шеќер во кравјото млеко.

Кравјото млеко е сигурен извор за задоволување на дневните потреби за калциум.

Бадемовото млеко, од друга страна, често е збогатено за да содржи слична или поголема количина на калциум. Додека целите бадеми се пристоен извор на калциум, малата количина на бадеми во споредба со водата во бадемовото млеко резултира со прилично ниска вкупна содржина на калциум.

Што треба да знаеме за збогатеното бадемово млеко

Многу опции за растително млеко купени во продавница се збогатени со хранливи материи како калциум, витамин Д и витамин Б12, што ги прави споредливи со кравјото млеко во однос на нивната способност да го поддржат здравјето на коските и целокупната исхрана.

Сепак, само растителните млека направени од мешунки, како што се соја и грашок, природно обезбедуваат количина на протеини по порција што е споредлива со кравјото млеко.

Овие збогатени сорти може да бидат корисни за оние кои се потпираат на бадемовото млеко како примарна замена за млеко, како што се веганите или луѓето со алергии на млечни производи.

Изборот на збогатено бадемово млеко обезбедува дополнителни нутритивни придобивки без загрозување на погодноста на производот купен во продавница.

Потенцијални недостатоци на бадемовото млеко

Иако бадемовото млеко има многу предности, тоа не е без свои недостатоци.

Како и секој прехранбен производ, важно е да се земат предвид добрите и лошите страни кога одлучуваме што најмногу им одговара на нашите потреби.

Адитиви: Бадемовото млеко купено во продавница може да содржи адитиви како што се гуми, стабилизатори и конзерванси за подобрување на текстурата и рокот на траење, што можеби не е во согласност со нашите желби.

Ниска хранлива густина: Друга работа што вреди да се забележи е помалата хранлива густина на бадемовото млеко, особено за децата во развој.

Има значително помалку калории, протеини и калциум (освен ако не е збогатено) – есенцијални хранливи материи за правилен раст и развој.

Содржина на шеќер: Засладеното бадемово млеко може да биде богато со додаден шеќер, што потенцијално може да ја намали неговата привлечност како здрав напиток.

Изборот на незасладено бадемово млеко е подобар избор за да се избегне непотребниот внес на шеќер.

Експертите не препорачуваат да се потпирате на бадемово млеко (или кој било прехранбен производ) како примарен извор на клучни хранливи материи, но тоа не значи дека бадемовото млеко нема место во урамнотежената исхрана.

Недостатоци од конзумирање на кравјо млеко

Кравјото млеко не е вистинскиот избор за секого. Некои од најзначајните потенцијални недостатоци на кравјото млеко се:

Нетолеранција на лактоза: Многу луѓе ширум светот се нетолерантни на лактоза, што значи дека им недостасува ензим потребен за варење на природниот шеќер во млекото.

Ова доведува до симптоми како што се надуеност, дијареа и болки во стомакот.

Алергии на млечни производи: Кравјото млеко е водечка причина за алергии на храна кај децата, предизвикувајќи реакции кои се движат од благи (како што е уртикарија) до тешки (како што е анафилакса, алергиска реакција која е потенцијално опасна по живот).

За оние со алергии на млечни производи, кравјото млеко е целосно забрането.

Содржина на заситени масти: Полномасното кравјо млеко и кравјото млеко со намалена маснотија содржи значителни количини на заситени масти, кои, кога се консумираат прекумерно, може да придонесат за здравствени проблеми на срцето.

Влијание врз животната средина: Производството на млеко бара ресурси, придонесува за емисиите на стакленички гасови, употреба на вода и деградација на земјиштето.

Етички ставови: Некои луѓе избегнуваат кравјо млеко поради етичките ставови во врска со благосостојбата на животните во млечната индустрија.

Хормони и антибиотици: Конвенционалното производство на млеко често вклучува хормони за раст и антибиотици, што предизвикува загриженост за здравјето и безбедноста на некои потрошувачи. Иако органското млеко не ги содржи овие адитиви, може да биде поскапо и помалку достапно.
Потенцијални влијанија врз здравјето: Некои истражувања сугерираат дека прекумерната потрошувачка на млечни производи може да придонесе за појава на акни, воспаление кај подложни поединци или зголемен ризик од одредени состојби, како што е рак на простата.

Дали сировото млеко е безбедно?

Сировото кравјо млеко не е подложено на пастеризација, стандарден процес на загревање кој ги убива штетните микроорганизми. Конзумирањето сирово млеко претставува значителен ризик од изложување на опасни организми како што се листерија, ешерихија коли (Е. коли), салмонела, кампилобактерија и други кои можат да предизвикаат труење со храна.

За наша безбедност, најдобро е да се држиме до пастеризираното млеко.