Орев и лен за подобри когнитивни функции: Дали имате проблеми со меморијата и концентрацијата?
Дали вашите когнитивни функции полека опаѓаат и барате добра природна поддршка за вашиот мозок?
Во морето производи за здравје, навистина е тешко да се изберат вистинските.
Но, студиите покажуваат дека е најважно да се внесуваат клучните хранливи материи, како што се магнезиум и омега-3 масните киселини.
Истражувањата открија дека луѓето со нарушени когнитивни функции и деменција имаат намален внес токму на овие хранливи материи.
Постојат две одлични природни намирници богати со омега-3 и други хранливи материи кои дејствуваат невропротективно и ја поттикнуваат оптималната функција на мозокот, дури и на подоцнежна возраст.
Тоа се оревите и лененото масло.
Како оревите влијаат на мозокот?
Освен што се одлична храна за срцето, оревите многу добро влијаат и на когнитивните функции и на функцијата на мозокот.
Интересно е што нивната форма и наликува на мозокот, па дури имаат и своја лева и десна хемисфера.
Самите научници открија дека храната која изгледа како некој орган има позитивно влијание токму врз тој орган.
Оревите го хранат мозокот благодарение на бројните невропротективни состојки, како што се витамин Е, фолати, мелатонин и полифеноли.
Покрај тоа, тие содржат витамин Б6 и минерали како што се магнезиум, калиум, селен, цинк и железо, кои ги поддржуваат невролошките функции.
Оревите имаат и антиинфламаторни својства и се богати со антиоксиданти. Сето ова придонесува за зачувување на здравјето на мозокот и неговите добри функции.
Истражувањата покажаа дека учениците кои консумираат ореви постигнуваат подобри когнитивни перформанси, благодарение на богатството на антиоксиданти и омега-3 масни киселини, како што е алфа-линоленската киселина.
Омега-3 масните киселини се еден вид полинезаситени масти кои играат важна улога во различни телесни процеси.
Тие се составен дел на клеточните мембрани и влијаат на самите клеточни функции.
Покрај функцијата на мозокот, овие масти се вистински заштитници на срцето и циркулаторниот систем.
Ленено масло – ризница на здрави масти
Маслото од ленено семе е меѓу намирниците кои имаат најголеми лековити својства.
Нашите древни предци, кои го земале со илјадници години и уживале во неговите здравствени придобивки, знаеле за нив.
Исто како и оревите, маслото од ленено семе е одлична храна за здравјето и функцијата на мозокот.
Ова масло, меѓу другото, е богато со клучната алфа-линоленска масна киселина, која благотворно делува на нервните мембрани и ја подобрува обработката на информациите и когнитивните функции.
Една лажица масло од ленено семе содржи импресивни 7.196 мг омега-3 масни киселини.
Земањето само една лажица од ова супер здраво масло ја подобрува и способноста за потсетување на зборовите, функција која слабее со возраста.
Ова масло носи и други придобивки, на пример, го намалува крвниот притисок и го стимулира варењето.
Благодарение на изобилството на омега-3, овие две намирници можат да ви помогнат и со состојби како депресија и анксиозност.
Внесувањето на овие масти дефинитивно се препорачува за трудници бидејќи тие се клучни за развојот на мозокот и видот на детето уште од најрана возраст.
Совети за консумација
Можете да грицкате ореви помеѓу оброците или да ги додадете во вашите десерти или смути, а секако можете да додадете ленено масло во салатите и сосовите.
Со него можете да збогатите и смути. Не се препорачува да се готви или пржи храна на него бидејќи има ниска точка на чадење.
Можете да нанесете и ленено масло на кожата бидејќи го штити нејзиното здравје и ја подобрува хидратацијата.