Откријте ја тајната: Дознајте како кромидот влијае на холестеролот
Кромидот силно делува во намалувањето на лошиот холестерол. Содржи важни хранливи материи, вклучувајќи калиум, калциум, магнезиум и фосфор.
Холестеролот е супстанца слична на маснотии која во помала мера игра важна улога во функционирањето на одредени хормони, витамини и жолчни киселини во телото.
Ако се надмине нормалната вредност на холестеролот, тоа му штети на телото, бидејќи високиот холестерол го зголемува ризикот од одредени здравствени состојби, вклучувајќи кардиоваскуларни болести и мозочен удар.
Постојат два вида холестерол, ЛДЛ холестерол и добар ХДЛ холестерол. ЛДЛ холестеролот е опасен за организмот бидејќи може да почне да се акумулира на ѕидовите на крвните садови, додека ХДЛ холестеролот е корисен бидејќи го отстранува лошиот холестерол од крвните садови.
Генетиката, возраста, пушењето, дебелината, седечкиот начин на живот и одредени хронични болести како дијабетес тип 2 и прекумерното консумирање храна полна со транс масти и заситени масти влијаат на зголемената вредност на холестеролот.
Здравиот начин на живот, одржувањето на здрава телесна тежина, редовното вежбање и намалувањето на апсорпцијата на алкохол играат важна улога во одржувањето на холестеролот во нормални граници.
Исхраната е важен фактор за урамнотежено ниво на холестерол
Не треба да се занемари дека исхраната може да влијае на нормалната вредност на холестеролот. Особено храна која е богата со растителни влакна. Тоа вклучува грав, авокадо и овесни снегулки. За намалување на холестеролот се исто така погодни и несолените јаткасти плодови, особено бадемите, кикиритките и оревите, како и здравите масла како маслиновото масло.
Кверцетинот го намалува нивото на холестерол
Вреди да се спомене и црвениот кромид кој е особено докажан во однос на неговите придобивки против покачениот холестерол.
Кромидот силно делува во намалувањето на лошиот холестерол. Содржи важни хранливи материи, вклучувајќи калиум, калциум, магнезиум и фосфор.
Исто така, меѓу содржините на кромидот има и флавоноид познат како кверцетин, чија корист во однос на холестеролот е исто така потврдена со истражувањата.
Научниците откриле дека кверцетинот го намалува нивото на холестерол и го подобрува функционирањето на добриот ХДЛ холестерол.
Кромидот можете да го јадете сиров или варен, а можете да го додадете во салати и разни други готвени јадења.