Ова е најопасната храна во фрижидерот

Фото: Pexels
77

Најверојатните виновници за труење со храна можат да бидат високопротеинските намирници.


Храната во фрижидерот е заштитена од расипување до одреден степен, но тоа не значи дека можете безбедно да јадете варен ориз стар три дена, салата што не сте ја измиле правилно или храна на која ѝ е изминат рокот на траење. Секоја храна потенцијално може да доведе до труење и важно е да се разбере нивото на тој ризик, предупредуваат експертите.

Некои категории на храна првично заслужуваат дополнителна грижа при складирањето. Најверојатните виновници за труење со храна може да бидат намирниците со висока содржина на протеини, како што се месото, рибата, млекото, сирењето и јајцата, бидејќи патогените лесно се размножуваат на нив, вели Мет Тејлор, советник за храна во Националната санитарна фондација (NSF), непрофитна американска организација која развива и сертифицира стандарди за безбедност на храната.

Посебно внимание треба да се посвети на чадената риба, непастеризираното млеко и млечните производи, а причина за загриженост се и производите „спремни за јадење“, односно месните деликатеси кои ви ги сечат при купување.

Патогените може да ги контаминираат и свежите производи, вклучително и печурките, како и пакуваните салати и никулци. Повеќето свежи производи треба да се измијат и исчистат со соодветна четка пред подготовката и јадењето, а таа треба да се чисти и дезинфицира по секоја употреба.

Внимавајте со зготвената храна

И готвените јадења можат да кријат опасност, а прв се споменува оризот. Може да содржи спори на бактеријата Bacillus cereus, која може да претставува закана дури и откако ќе се свари оризот, особено ако со него не постапуваме правилно.

„Оризот никогаш не треба да се остава на собна температура. Ставете го во фрижидер и изедете го во рок од 24 часа“, советува лекарот по семејна медицина Др. Даниел Аткинсон.

Вообичаена заблуда е дека оризот што не е безбеден за јадење ќе покаже забележителни знаци на расипување, како што се мувла или необичен мирис, но тоа не е секогаш случај.

Оризот од рестораните за носење може да има уште поголем потенцијал за нанесување штета. Адитивите и зачините во него можат да ги маскираат знаците на расипување, а не можеме ни да знаеме како и колку долго се чувал пред да го нарачаме. Затоа неговите остатоци никогаш не треба да се чуваат за подоцна.

Само затоа што мириса добро не значи дека е безбедно да се јаде.

Интересно е тоа што голем дел од штетните бактерии, како салмонела и листерија, не влијаат на мирисот, вкусот или изгледот на храната. Некои бактерии јасно можат да ги расипат органолептичките својства на храната, но други можат незабележливо да ја контаминираат.

„Ладењето е практичен начин на чување, но не е целосно безбеден. Ќе го забави растот на бактериите, но нема да го спречи. Сепак, многу е важно да се одржува соодветната температура во фрижидерот, бидејќи повисоките температури можат да го олеснат растот на патогените, а со тоа и да го зголемат ризикот од болести“, вели микробиологот Денис Д’Амико, професор на Универзитетот во Конектикат. Препорачаната температура за ладење е од 2°C до 4°C, но студиите покажале дека просечната температура на потрошувачкиот фрижидер е поблиску до 7 степени Целзиусови.

Понекогаш се доволни два часа.

Ако имате навика само да ставате наполу изедена чинија или лименка храна директно во фрижидер, размислете уште еднаш, бидејќи тоа е сериозна грешка. Микроорганизмите лесно растат во непокриена храна, а можат да се шират и од неа, бидејќи воздухот во фрижидерот постојано се движи, а спорите на бактериите може да се пренесат во друга храна. Ако имате навика да седите некое време на маса после јадењето, не заборавајте дека неизедената храна треба брзо да се излади.

„Бактериите се секогаш во движење и можат да се развијат за само два часа во расиплива храна како месото, јајцата, салатите, исечени овошја“, вели Мици Баум од непрофитната организација Stop Foodborne Illness. Сфатете ги сериозно сите вести за повлекување храна и веднаш отстранете ја таквата храна од вашиот дом.

Факт е дека повеќето луѓе фрлаат премногу храна, но кога станува збор за здравјето, нема потреба да се двоумите – ако не сте сигурни колку долго храната била во фрижидер, фрлете ја, вели Мет Тејлор од NSF.

Меѓутоа, за да спречите фрлање храна во иднина, бидете малку проактивни и почнете да ја означувате храната што ја складирате. Напишете го името на храната или оброкот и датумот кога е подготвено, а потоа залепете го на садот. Секогаш проверувајте ги етикетите на купената храна за да го проверите датумот на истекување, како и упатствата за сервирање и безбедно складирање.

А потоа дисциплинирајте се и планирајте ги оброците. Ова ќе ја зголеми вашата безбедност и безбедноста на вашето домаќинство и ќе го намали отпадот од храна.