Оваа исклучително хранлива алга е корисна за здравјето на срцето, регулирањето на шеќерот, варењето, имунитетот, обновувањето на енергијата, мускулите и видот. Содржината на бета-каротен во неа е речиси 30 пати поголема од онаа што се наоѓа во морковите
Нејзината содржина на бета-каротен е речиси 30 пати поголема од онаа што се наоѓа во морковите, дневната доза од оваа сино-зелена алга содржи повеќе железо од две шолји спанаќ и се покажала како ефикасна.
Оваа исклучително хранлива алга е корисна за здравјето на срцето, регулирањето на шеќерот, варењето, имунитетот, обновувањето на енергијата, мускулите и видот. Поради својата отпорност, може да издржи и да преживее екстремни алкални услови на многу солена вода што содржи од 30 до 270 грама сол на литар. Покрај сето ова, спирулината е богат извор на протеини, минерали и други хранливи материи. Доволно добри причини зошто можеме да ја наречеме совршен сојузник на здравјето.
Препорачаната дневна доза од оваа сино-зелена алга е околу пет грама и може постепено да се зголемува до 10 грама дневно. Обично се продава во форма на таблети или прав, па седум грама прав ќе ги задоволат дневните потреби за 14 проценти од тиамин (витамин Б1), 20 проценти од рибофлавин (витамин Б2), 11 проценти од потребите за железо и 47 проценти од препорачаните дневни потреби за бакар. Покрај горенаведеното, други минерали што можат да се најдат во оваа алга се калциум, хром, магнезиум, манган и цинк. Во ова растение наоѓаме и витамини Ц и Е.
Силни антиоксидантни и антиинфламаторни својства
Спирулината е богат извор на антиоксиданти кои можат да заштитат од оксидативно оштетување. Главната активна компонента се нарекува фикоцијанин, пигментно-протеински комплекс што ѝ дава на спирулината единствена сино-зелена боја. Покрај тоа, фикоцијанинот може да се бори против слободните радикали и да спречи производство на воспалителни сигнални молекули, нудејќи импресивни антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти.
Придонесува за подобро варење
Спирулината содржи аминокиселини кои обезбедуваат дигестивни ензими, што го олеснува здравото варење. Исто така, помага во борбата против цревните инфекции бидејќи има имунолошки клетки кои се борат против вирусите и на тој начин го поттикнуваат варењето.
Ги намалува нивоата на LDL и триглицериди
Редовната употреба на спирулина може да го намали вкупниот холестерол, LDL холестеролот и триглицеридите, а воедно да го зголеми HDL холестеролот. Во студија спроведена на 25 лица со дијабетес тип 2, два грама спирулина дневно значително ги подобриле горенаведените маркери. Друга студија спроведена на лица со висок холестерол покажала дека еден грам спирулина дневно ги намалило триглицеридите за 16,3 проценти и LDL за 10,1 процент.
Го штити црниот дроб
Споменатиот фикоцијанин присутен во спирулината е докажано преку истражувања дека помага во заштитата на клетките на црниот дроб од оштетување од токсини.
Покрај овие придобивки, спирулината ја зголемува енергијата, ја намалува анксиозноста и стресот, ја регенерира тироидната жлезда, се бори против алергии, помага при ПМС, ја подобрува концентрацијата и меморијата и го храни телото со горенаведените хранливи материи. Поради целиот спектар на придобивки, ви донесуваме и предлог како да ја вклучите оваа алга во вашите оброци.
Енергетски топчиња со спирулина
Состојки (12 до 15 топчиња):
100 г бадеми или ореви
100 г сушени урми (без семки)
4 – 8 г (1 до 2 лажички) спирулина во прав
12 г кокосово брашно (плус уште малку за валкање)
8 г какао во прав (по желба)
15 г мед или јаворов сируп (по вкус)
15 мл кокосово масло (доколку е потребно за да се врзе смесата)
Подготовка:
- Потопете ги урмите во 100 мл топла вода и оставете ги околу 10 минути, а потоа исцедете ги.
- Смелете ги оревите или бадемите во блендер или процесор за храна додека не добиете фини трошки.
- Додадете ги урмите, спирулината, какаото и кокосовото брашно и мешајте додека не добиете леплива смеса.
- Ако смесата е премногу сува, додадете кокосово масло или малку вода (10 до 15 мл).
- Формирајте топчиња (околу 20 г по топче) и извалкајте ги во кокосово брашно или мелени ореви.
- Ставете ги топчињата во фрижидер најмалку 30 минути за да се стврднат.
Топчињата може да се чуваат во фрижидер до седум дена или во замрзнувач до два месеци. Тие се одлична ужина за енергија и протеини.