Ова масло ги штити мозокот и срцето, помага при рак и менопауза

Фото: Pexels
98

Редовната употреба на масло од ленено семе има широк спектар на корисни ефекти врз здравјето на луѓето, но доколку планирате каква било операција, треба да престанете да го земате најмалку две недели пред процедурата. Има уште неколку правила кои мора да ги знаете ако го користите

Ленот е едно од најстарите припитомени растенија, уште многу одамна се користи за производство на ткаенини, а неговото масло е едно од најстарите во човечката употреба. Неговите лековити својства се познати речиси исто толку долго, на пример, семето се користи за одржување на добро здравје и ублажување на бројни здравствени проблеми. Иако некое време беше запоставено како храна, денес е сè попопуларно во менијата на поддржувачите на здравата исхрана. Тоа е природен растителен извор на високи концентрации на есенцијални масни киселини, претежно полинезаситени: содржи линолна (омега-6), олеинска (омега-9) и палмитинска масна киселина, а повеќе од половина од мастите во него се алфа-линоленска киселина (омега-3).

Корисни ефекти

Тоа е извор на диететски влакна, есенцијални аминокиселини и бројни други вредни хранливи материи. Лененото семе содржи витамини Б, Ц, Е, фитостероли и минерали калциум, селен, железо, цинк, натриум, магнезиум, калиум. Има благ антиоксидативен ефект бидејќи содржи манган, важен за заштита на телото, и бакар и фосфор, хранливи материи важни за градење и одржување на здравјето на коските. Редовната употреба на масло од ленено семе има широк спектар на корисни ефекти врз здравјето на луѓето. Истражувањата потврдија дека, благодарение на неговите активни состојки, го штити мозокот, штити од мозочен удар, спречува атеросклероза, срцеви проблеми, особено срцеви удари и аритмии.

Пожелни комбинации

Добро е маслото од ленено семе да се зема со овошје и мед, а комбинацијата од кравјо сирење и масло од ленено семе обезбедува не само едноставен и вкусен, туку и исклучително здрав оброк за кој истражувањата потврдија дека е многу пожелен за пациенти со рак, бидејќи има моќ да ги уништува малигните клетки, особено ракот на дојка, јајници и простата. Бидејќи лененото семе е одличен извор на баластни супстанции, растворливи и нерастворливи диететски влакна во вода, нивното масло влијае и на подобра функција на цревата, а како добар извор на лигнански фитоестрогени – слични на природните женски хормони – е особено корисно за време на менопаузата бидејќи помага во одржувањето на хормоналната рамнотежа. Маслото од ленено семе е корисно за сувата и испукана кожа, а исто така штити од некои воспалителни проблеми со кожата.

Претпазливост и умереност

Маслото од ленено семе е исклучително корисно, но исто така е многу масно и тешко се апсорбира, па затоа не треба да се нанесува директно на кожата и никогаш не треба да се користи за масажа. Покрај тоа, треба да бидете многу внимателни бидејќи е склоно кон оксидација дури и при контакт со кожата. Ова масло се зема само орално, дури и ако се користи за нега на кожата, и најмногу една до една и пол лажици. Исто така делува како благ лаксатив, но само ако се зема во препорачаната дневна количина е безбедно и нема да има никакви несакани ефекти. Сепак, сè повеќе од таа количина може да биде штетно. Лененото семе треба да се јаде умерено, по можност наутро, малку свежо мелено, со цел да се одржи здравјето на дигестивниот систем. Исклучително е важно да се купат од доверлива продавница за здрава храна, да бидат свежи и здрави. Истото важи и за маслото, препорачливо е понекогаш да се јаде за појадок со урда, но никако секој ден.

Опасно за бремени жени

Ленено масло треба да го избегнуваат бремени жени и доилки, не смее да се зема ниту во случаи на потешки повреди, а бидејќи поттикнува крварење, не треба да го земаат луѓе со какви било нарушувања на крварењето или пред хируршки процедури. Ако планирате каква било операција, треба да престанете да го земате најмалку две недели пред процедурата.

Никогаш не го загревајте

Ладно цеденото масло од лен никогаш не треба да се користи за готвење или загревање бидејќи високите температури ја менуваат неговата структура, ги губат своите лековити својства и ги трансформираат своите здрави хранливи материи во многу опасни хемикалии и стануваат штетни за здравјето. Затоа, ова масло се користи само во веќе подготвена храна, како прелив или додаток. Освен што е исклучително чувствително на високи температури, чувствително е и на светлина и кислород, па затоа мора да се чува на ладно и темно место, а по отварањето треба да се консумира во рок од три недели. Лесно и брзо се расипува, ја менува својата текстура и состав, а ако се расипе, почнуваат да се ослободуваат штетни молекули на липиден пероксид, што го прави маслото горчливо, ужегнато и со остар мирис. Таквото масло не само што нема да ви користи за здравјето, туку е и многу штетно и може брзо да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Затоа, мора да се чува цврсто затворено во фрижидер, што важи и за маслото од ленено семе во капсули.