Ова „обично“ овошје го подобрува варењето, го регулира притисокот и е „метла“ за холестеролот

Фото: Pexels
100

Имаат нежна, суптилна сладост што ги прави совршени за разни комбинации

Крушите се прилично потценето овошје. Додека јаболката и бананите редовно го освојуваат врвот на листите за популарност, крушите некако секогаш остануваат настрана. Но сега, во срцето на нивната сезона, кога пазарите и полиците во продавниците се полни со сочни, зрели плодови, можеби е време конечно да им се посвети вниманието што го заслужуваат.

Крушите имаат нежна, суптилна сладост што ги прави совршени за разни комбинации – од печени со мед, ванила и цимет, до свежи есенски салати со сирење и јаткасти плодови, или како неочекуван додаток на пица со пршут и горгонзола. Многу нутриционисти ги сакаат токму поради оваа разновидност.

„Покрај тоа што ги јадам свежи, често ги додавам во смути, овесни снегулки или ги печам во овошни колачи“, вели нутриционистката Мишел Дудаш, авторка на готвачот „Low-Carb Mediterranean“.

Ако почнете редовно да јадете круши, вашето тело наскоро ќе почне да покажува знаци на благодарност. Еве што се случува кога ќе ја вклучите оваа есенска ѕвезда во вашата дневна исхрана:

Можат да помогнат во регулирањето на телесната тежина
Благодарение на нивната висока содржина на влакна, ќе се чувствувате сити подолго време, а внесот на калории природно ќе се намали.

„Влакната не се целосно сварливи, што значи дека додаваат волумен на храната без да додаваат дополнителни калории“, објаснува Дудаш. Научните истражувања потврдуваат дека исхраната богата со влакна помага во одржувањето на здрава тежина и го намалува ризикот од дијабетес тип 2. Само внимавајте да не ги преполнувате со шеќер или кафеав шеќер – тоа ќе ги поништи сите придобивки.

Тие се вистински спасител за варењето
Ако страдате од запек, додавањето на една круша дневно во вашата исхрана може да направи разлика.

Крушите се богати со растворливи и нерастворливи влакна, кои ја подобруваат функцијата на цревата и здравјето на дигестивниот систем – вели Меги Михалчик, авторка на блогот „Once Upon a Pumpkin“. Затоа јадете ги со кора – една средна круша со сите делови содржи околу шест грама влакна, што е околу една петтина од препорачаната дневна количина.

Го штитат вашето срце
Влакната помагаат во намалувањето на лошиот LDL холестерол, додека калиумот, со кој крушите се исто така богати, помага во регулирањето на крвниот притисок и спречување на акумулација на натриум во телото. Ова го намалува притисокот врз крвните садови и ризикот од срцеви заболувања. Дудаш вели дека влакната во крушите буквално го „исчистуваат“ вишокот холестерол од дигестивниот систем – како со метла.

Го зајакнуваат имунитетот
Иако најчесто мислиме на портокали кога зборуваме за витамин Ц, крушите имаат доволно од него за да придонесат за посилен имунолошки систем. Заедно со витаминот Ц, тие се полни и со фитонутриенти и антиоксиданти кои ги штитат клетките од оксидативен стрес. Различните бои на кората укажуваат на различни видови на овие заштитни соединенија, затоа изберете разновидност – од зелена и жолта до црвена варијанта.

Долгорочно го намалуваат ризикот од хронични заболувања
Покрај тоа што влакната го промовираат здравото варење, здравите црева се поврзани со помал ризик од голем број сериозни состојби, вклучувајќи срцеви заболувања и дијабетес. Антиоксидантите во крушите, исто така, го поддржуваат здравјето на мозокот, намалувајќи го оксидативниот стрес и со тоа штитејќи од невродегенеративни заболувања како што се Паркинсонова и Алцхајмерова болест.