Ова сирење е најздраво за срцето: Кардиолог открива кои видови треба да се избегнуваат, а кои се безбедни

Фото: Pexels
195

Кардиологот д-р Тарикшах Саид предупредува дека изборот на погрешно сирење, особено полномасните и преработените сирења, може да ги зголеми нивоата на ЛДЛ холестерол и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

Сирењето е омилена храна низ целиот свет, но она што повеќето љубители на сирење не го знаат е дека видот и количината што ја јадеме можат значително да влијаат на здравјето на срцето. Кардиологот д-р Тарикшах Саид предупредува дека изборот на погрешно сирење, особено полномасните и преработените сирења, може да ги зголеми нивоата на ЛДЛ холестерол и да го зголеми ризикот од срцеви заболувања. Од друга страна, постојат и видови кои се сметаат за побезбедни, па дури и пожелни во балансираната исхрана.

Зошто сирењето може да биде ризично за срцето?

Главниот проблем лежи во неговата висока содржина на заситени масти и натриум, кои се поврзани со развој на кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар и висок крвен притисок.

„Умереното консумирање сирење обично има мал ефект врз ЛДЛ холестеролот, но сирењата со висока содржина на масти можат значително да го зголемат ако се јадат прекумерно“, изјави д-р Саид за Параде.

Најопасните сирења за здравјето на срцето

Некои видови сирења се издвојуваат како особено проблематични:

Маскарпоне – апсолутен рекордер со дури 29 грама заситени масти и 44 грама вкупни масти по порција.

Чедар – околу 56 грама чедар содржи 23 грама заситени масти и 364 мг натриум, што може брзо да ги надмине дневните препораки на Американската асоцијација за срце.

Пармезан и други тврди, полномасни сирења – содржат високо ниво на масти и сол, што ги прави ризични за луѓе кои веќе имаат проблеми со холестерол или крвен притисок.

Кои сирења се подобар избор?

И покрај лошата репутација на некои видови, сирењето не мора целосно да се елиминира од вашата исхрана. Д-р Саид препорачува опции со малку маснотии кои овозможуваат уживање без премногу ризик:

Моцарела – лесна опција со помала содржина на масти.

Рикота – половина чаша содржи 10 грама заситени масти, значително помалку од полномасните сирења.

Свежо сирење – само 3 грама заситени масти по порција, што го прави еден од најздравите избори.

Како сирењето да биде дел од здравата исхрана?

Покрај изборот на вистинскиот вид, важно е и со што го комбинирате сирењето. Нутриционистите препорачуваат да се јаде со: овошје – обезбедува влакна и природна сладост што го балансира оброкот, интегрални житарки – придонесуваат за подолго чувство на ситост и подобра контрола на порциите.