Оваа едноставна намирница може да го намали притисокот за само два часа

Фото: Pexels
96

Ново истражување покажува дека една секојдневна намирница, често присутна на нашата трпеза, може да помогне за брзо намалување на крвниот притисок – дури и за помалку од два часа.

Високиот крвен притисок, познат и како „тивок убиец“, често поминува без симптоми, но може да доведе до сериозни компликации како што се срцев и мозочен удар, заболувања на бубрезите или проблеми со видот. Затоа е важно да се дејствува на време – а решението може да биде поедноставно отколку што мислиме.

Според професорот Тим ​​Спектор од Кингс колеџот во Лондон, важно е да се зголеми внесот на влакна и калиум во нашата исхрана. Тој истакнува дека дополнителни пет грама влакна дневно можат да го намалат крвниот притисок до двојно повеќе отколку само со намалување на внесот на сол.

Иако е познато дека премногу сол ја влошува хипертензијата, научниците сега сè повеќе укажуваат на позитивното влијание на гравот, особено на потемните сорти како што се црвениот и црниот грав. Истражувачи од Универзитетот во Манитоба во Канада откриле дека консумирањето црвен грав може да го намали крвниот притисок во рок од само два часа, додека истиот ефект не е забележан кај, да речеме, оризот.

Нутриционистите нагласуваат дека темните сорти на грав се особено корисни за здравјето на крвните садови и одржувањето на нормален крвен притисок. Добрата вест е дека не мора да готвите обичен грав – дури и конзервираниот има ист ефект.

Нутриционистката д-р Линиа Пател советува:

„Конзервираниот грав има исти придобивки како и сувиот грав, а заштедува време бидејќи не мора да го потопувате преку ноќ. Ако брзате, отворете конзерва – единственото што е важно, е да го јадете редовно.“

Значи, ако барате брз, лесен и природен начин да го подобрите здравјето на срцето и крвните садови, гравот може да биде идеален избор – и вкусно решение кое делува по само еден оброк.