Оваа потценета хранлива материја сериозно го намалува ризикот од деменција

Фото: Pexels
130

Еве што треба да знаете за деменцијата и како јајцата, компирот и бакаларот би можеле да ви помогнат.

Слично на автомобилот, на нашето тело му треба гориво и специјални алатки за одржување на врвните перформанси. Од јаглени хидрати, протеини и масти – до витамини и минерали, нашето тело зависи од нас, да му го обезбедиме она што му е потребно за правилно функционирање.

Иако сите сме запознаени со важноста на витаминот Ц и калциумот, постои една хранлива состојка за која можеби не знаете многу, а се покажа дека е многу важна за нас. Toa е холинот.

Холинот е витамин сличен на групата Б и повеќето од нас не внесуваат доволно од него.

Тој е од суштинско значење за нашиот мозок и нервниот систем, помагајќи да се регулира меморијата, расположението и контролата на мускулите.

Исто така е од витално значење за правилен развој на мозокот на бебињата во утробата.

Иако нашиот црн дроб може да произведе мали количини на холин, тоа не е доволно за да се исполни препорачаната дневна количина. Ова значи дека поголемиот дел мора да дојде од храната или од додатоците во исхраната.

Холинот и когнитивното оштетување

Според една нова студија, умереното внесување на холин во исхраната е поврзано со помали шанси за развој на деменција и благо когнитивно оштетување.

Учесниците во студијата биле групирани во четири групи врз основа на нивната консумација на холин на дневно ниво, при што во првата биле оние со најмал внес, а во четвртата со највисок.
За деменција и Алцхајмерова болест, истражувачите откриле поврзаност во форма на буквата U со вкупниот внес на холин.

Ова значи дека луѓето од првата и од четвртата група имале поголеми шанси да развијат деменција или Алцхајмерова болест. Оние со најмали шанси за развој на деменција и Алцхајмерова болест консумирале во просек околу 354 мг/ден и 338 мг/ден холин, соодветно. За контекст, тоа е приближно исто толку холин колку што би добиле од две големи јајца.

Истражувачите потоа ја испитувале врската помеѓу соединенијата поврзани со холинот и деменцијата. Тие откриле дека втората, третата и четвртата група се поврзани со 17% до 23% помали шанси за деменција во споредба со првата.

Ова се однесува на повеќето соединенија поврзани со холин вклучени во анализата, освен за соединенијата на фосфохолин и бетаин.

Кога ги проценувале когнитивните перформанси, истражувачите откриле дека умерениот внес на холин е поврзан со подобри перформанси во визуелното внимание, течната интелигенција и сложената брзина на обработка.

Во споредба со првата група, субјектите во втората, третата и четвртата група имале 8% до 13% подобро визуелно внимание, флуидна интелигенција и сложена брзина на обработка.

Високиот внес на холин е исто толку лош како и премалиот

Зошто високиот внес на холин ги зголемува шансите за деменција и Алцхајмерова болест речиси исто колку и најнискиот внес?

Истражувачите објаснуваат дека кога внесот на холин го надминува капацитетот на цревата да го апсорбира, неапсорбираниот холин се менува во соединение наречено триметиламин (TMA), кое дополнително се менува во црниот дроб во триметиламин N-оксид (TMAO).

Овие супстанции се поврзани со срцеви заболувања, мозочен удар и Алцхајмерова болест.

Друго објаснување, според истражувачите, е дека некои вообичаени намирници богати со холин се исто така богати со заситени масти, а постоела врска помеѓу високиот внес на заситени масти и деменција во претходните студии.

Бројни студии открија дека внесот на холин во исхраната може да го поддржи когнитивното здравје и да помогне да се намали ризикот од деменција.

Фокусирајте се на додавање на храна богата со холин како јајца, говедско месо, бакалар и компири во балансирана шема на исхрана, вели регистрираната диететичарка Џесика Бол.

Храна богата со холин
Ќе најдете холин во јајца, говедско месо, живина, свинско месо, риба и млечни производи.

Зеленчук како брокула, кељ, зелка и карфиол, соја (вклучувајќи тофу), шитаке печурки, кикиритки, пченични никулци, бадеми, грав, црвени компири и киноа се растителни извори на холин.

Се разбира, холинот не е единствената хранлива материја која е здрава за мозокот.

Други важни материи вклучуваат омега-3 масни киселини, влакна, витамин Д, пробиотици и полифеноли (или антиоксиданти).

Редовното консумирање маслиново масло исто така може да го намали ризикот од деменција.

Од друга страна, постојат и намирници кои треба да ги избегнувате или ограничите за да имате здрав мозок.

Редовното консумирање на преработено црвено месо како сланина, колбаси, шунка… може да го зголеми ризикот од деменција.

Ограничувањето или избегнувањето алкохол е добро за вашиот мозок, како и намалувањето на количината на додаден шеќер што го консумирате.
И запомнете – храната е само едно парче од сложувалката за здравјето на мозокот.

Имајте многу физичка активност и добар квалитетен сон. Управувајте со стресот бидејќи премногу стрес може да го зголеми воспалението, што исто така влијае на здравјето на мозокот.

Здравјето на мозокот е целокупното здравје – кога преземате нешто за здравје на вашиот мозок, вие исто така го поддржувате вашето срце и целокупното здравје.