Иако јајцата се богат извор на протеини, постојат голем број нутриционистички опции кои се еднакви или ја надминуваат содржината на протеини во јајцата.
Секој од овие извори на протеини нуди единствени вкусови, текстури и нутритивни профили. Без разлика дали барате алтернативи од растително потекло, брзи додатоци во оброците или едноставно сакате да ги проширите вашите кулинарски хоризонти, еве опции кои ќе го задоволат секое непце и прехранбени преференци.
Наут
Нудејќи речиси осум грама протеини во половина шолја, во наутот се ужива уште од многу одамна, особено како основа за хумус. Тој е разноврсен и додава многу хранливи материи во салатите или супите.
Свежо сирење
Со речиси 12 г протеини во половина чаша, урдата е извор на протеини со благ вкус. Добро се комбинира со овошје како здрава ужина или може да се користи за зголемување на протеините во палачинките.
Путер од бадеми
Често засенет од путерот од кикиритки, путерот од бадем содржи седум грама протеини во две супени лажици. Богат со масти здрави за срцето, тој е идеално гориво пред тренинг и може да се прилагоди со различни зачини.
Чедар сирење
Сирењето Чедар содржи околу седум грама протеини на 30 г, а исто така е богато со калциум и витамини.
Сепак, треба да го консумирате умерено поради неговата висока содржина на масти и сол.
Леќа
Нудејќи осум грама протеини на половина чаша, леќата се готви брзо и доаѓа во различни бои. Таа е разновидна, погодна за јадења како што се вегетански хамбургери, салати итн.
Семки од тиква
Со 8,5 г протеини на 30 г, семките од тиква се хранлива ужина богата со различни минерали. Може да се јадат сами или да се додадат во јадења како што се овесна каша, салати или во домашен леб.
Ракчиња
Ракчињата содржат повеќе од 17 г протеини во само 30 г, се ниски во калории и масти и брзо се спремаат. Ракчиња на скара може да се додадат во тестенини за оброк богат со протеини.
Киноа
Нудејќи околу 7,5 г протеини по чаша, киноата е исто така добар извор на влакна и не содржи глутен. Може да се додаде во салати или да се јаде како каша.
Суво посно месо
Сушеното посно месо како мисирка или лосос може да содржи до 15 г протеини на 30 г. Иако традиционално имаат висок процент на сол и адитиви, поновите производи нудат поздрави опции.
Семе од коноп
Семето од коноп содржи 9,5 г протеини во три лажици. Богато е со масти здрави за срцето и може да се додаде во смути или да се користи за подготовка на млеко од коноп.