Oвие осум намирници ја зголемуваат продуктивноста и менталната јасност

Фото: Pexels
30

Сепак, не е сѐ во исхраната. Важни се рутината на спиење, физичката активност и правењето кратки паузи во текот на работниот ден

Повеќето од нас имаат денови кога продуктивноста едноставно е отсутна. И, како за инает, тоа обично се случува токму кога ни е најпотребно, кога се приближуваат роковите, обврските се натрупуваат, а фокусот се изместува. Ретко размислуваме за нашата исхрана во такви моменти, иако она што го јадеме може да има огромно влијание. Имено, одредени намирници навистина го хранат мозокот – тие можат да ја зголемат концентрацијата, да ја подобрат меморијата и да ви помогнат да останете фокусирани кога ви е најпотребно.

Придобивките од квалитетната исхрана се рефлектираат во целото тело, а ова е потврдено со проценката на Светската здравствена организација, која наведува дека правилната исхрана и рамнотежата на микронутриенти можат да ја зголемат продуктивноста за импресивни 20 проценти. Секако, не очекувајте чудо по еден здрав оброк; клучот е во доследноста и навиките. Еве осум одлични намирници за да започнете да ја зголемувате вашата продуктивност:

Цвекло

    Овој зеленчук се смета за одлична храна за мозокот. Цвеклото е полно со придобивки за зголемување на продуктивноста благодарение на неговата концентрирана содржина на нитрати, природни соединенија кои го зголемуваат протокот на крв. Ова е потврдено со студија која открила дека исхраната со висока содржина на нитрати, богата со сок од цвекло, може да го зголеми протокот на крв во одредени региони на мозокот одговорни за внимание и саморегулација.

    Лосос

      Лососот обезбедува голема доза на омега-3 масни киселини, што го прави врвна храна за ментална енергија и фокус. Овие здрави масти се поврзани со прилично обемна листа на здравствени придобивки, почнувајќи од намалено воспаление до подобро здравје на срцето. Студиите, исто така, откриле дека зголемувањето на внесот на омега-3 масни киселини од храна како лососот може да ги подобри меморијата и функцијата на мозокот.

      Брокула

        Импресивната содржина на влакна во брокулата и изобилството на важни витамини и минерали се синоним за брокула, што исто така може да има корисен ефект врз нашите мозоци. Овој зелен зеленчук е богат со холин, есенцијална хранлива материја со моќни придобивки кога станува збор за когницијата. Истражувањата покажуваат дека холинот е вклучен во когнитивните перформанси, развојот на мозокот, па дури и функцијата на памтењето.

        Зелен чај

          Шолја зелен чај наутро може да биде токму она што ви треба за да ја зголемите вашата продуктивност. Според еден преглед од 2017 година, зелениот чај може да има доста моќни ефекти врз мозокот. Тој е поврзан со намалена анксиозност, подобра меморија и зголемено внимание.

          Јајца
          Уживањето во омлет збогатен со зеленчук, за појадок, е одличен начин за поттикнување на продуктивноста во текот на денот. Јајцата не само што се полни со холин, есенцијална хранлива материја што може да го подобри когнитивното функционирање, туку се и добар извор на протеини. Студија во American Journal of Clinical Nutrition открила дека појадокот богат со протеини доведува до поголемо намалување на грелинот, хормонот одговорен за стимулирање на гладот, во споредба со појадокот богат со јаглехидрати. Ова значи дека ќе останете сити подолго, што пак ви овозможува да се концентрирате и фокусирате на задачата што ја имате.

          Темно чоколадо

            Чоколадото, но оној вид со многу какао, се најде на листата на најдобри намирници што ја зголемуваат продуктивноста. Темното чоколадо содржи кофеин, кој може да помогне во зголемувањето на нивото на енергија, концентрацијата и будноста. Исто така, тоа е добар извор на магнезиум, важен минерал за кој е докажано дека го подобрува учењето и меморијата. Значи, нема причина да не уживате во овој десерт, но запомнете дека умереноста е клучна.

            Бадеми

              Порција бадеми од 30 грама може да задоволи голем дел од вашите потреби за витамин Е, хранлива материја што е неопходна за заштита на вашиот мозок од стареење. Редовната консумација на бадеми може да ги зголеми нивоата на ацетилхолин, вид невротрансмитер што ги подобрува учењето и меморијата. Дополнително, студија од 2014 година на Brigham and Women’s Hospital открила дека поголемата консумација на јаткасти плодови е поврзана со подобро внимание и когнитивна функција кај постарите жени.

              Сладок компир

                Слаткиот компир, меѓу другото, е составен од сложени јаглехидрати кои полека се варат и даваат чувство на ситост. Тие исто така не предизвикуваат ненадеен скок на шеќерот во крвта, што пак обезбедува постојан прилив на енергија за зголемување на продуктивноста. Слатките компири се исто така богати со хранливи материи и се особено добар извор на витамини А и Ц, за кои е докажано дека се важни за функциoнирањето на мозокот.

                Исхраната е само еден дел од сложувалката за успех

                Имајте на ум дека исхраната е само еден дел од сложувалката кога станува збор за продуктивноста. Иако дефинитивно постојат многу видови храна што ја зголемуваат продуктивноста и помагаат да се зголеми моќта на вашиот мозок, постојат и неколку други фактори што треба да се земат предвид. Тие вклучуваат:

                придржување до конзистентен распоред за спиење,

                вклучување редовна физичка активност во вашата рутина,

                поставување цели,

                направете список на обврски,

                не ја заборавајте моќта на правење кратки паузи помеѓу задачите и

                ограничете ја непотребната употреба на вашиот телефон и други паметни уреди.

                Додавањето на овие здрави навики во вашиот ден, заедно со квалитетна исхрана, може да направи значителна разлика во вашата продуктивност на работа, дома или во училиште.