Иако малтодекстринот не е класифициран како шеќер, тој може значително да го зголеми шеќерот во крвта поради високиот гликемиски индекс, кој го надминува гликемискиот индекс на обичниот шеќер.
Здравствен експерт издаде остро предупредување за одреден тип на јаглехидрат кој би можел да предизвика пад на нивото на шеќер во крвта, тврдејќи дека е поопасен од шеќерот. Д-р Ерик Берг ги истражувал опасностите од малтодекстринот.
„Постои јаглехидрат кој е многу поопасен од шеќерот. Луѓето имаат тенденција да мислат дека шеќерот е најлош, но има и други работи кои се уште полоши!” истакнал тој и ја објаснил сериозноста на неговото влијание, осврнувајќи се на гликемискиот индекс.
„Овој специфичен јаглехидрат е лош и ќе ви кажам зошто. Да го погледнеме гликемискиот индекс, каде е шеќерот? Па, конзумниот шеќер е околу 65, не е толку висок. Каде е гликозата? 100. Каде е овој јаглехидрат? Помеѓу 116 и 136 на гликемискиот индекс.
Со други зборови, тоа е јаглехидрат кој не е класифициран како шеќер, но делува како шеќер на многу посмртоносен начин. Во однос на тоа што може да направи со вашиот шеќер во крвта, тој едноставно ќе го зголеми значително. Овој јаглехидрат се нарекува малтодекстрин“, рекол докторот, чии предупредувања ги пренесува klix.ba.
Малтодекстрин се наоѓа во многу диетални намирници.
„Го има во модифициран скроб за храна и модифициран пченкарен скроб. Го има во многу намирници. Го ставаат во многу производи „без шеќер“, иако е шеќер“, предупредил тој.
Малтодекстрин е полисахарид, кој е посебен вид на јаглехидрати направени од група на молекули на шеќер поврзани заедно. Општо земено, малтодекстрин е скроб направен од неколку шеќери, обично добиени од пченка, пченица, ориз, компири или тапиока.
Иако малтодекстринот не е класифициран како шеќер, тој може значително да го зголеми шеќерот во крвта поради високиот гликемиски индекс, кој го надминува гликемискиот индекс на обичниот шеќер.
Ако малтодекстринот е изведен од пченица, тој може да содржи траги од глутен, што е дополнителен проблем за оние кои се чувствителни на глутен. Малтодекстрин е бел скроб во прав и сестрана состојка во храната. Ги подобрува вкусот, текстурата и рокот на траење и служи како полнење, средство за зголемување на масата, стабилизатор и конзерванс.
Малтодекстрин често се додава во преработена храна, како што се:
Пекарски производи – како колачи, крекери и гранола барови.
Житарки и пијалаци за појадок.
Безалкохолни слатки пијалаци.
Бонбони и други слатки.
Млечни производи, како инстант пудинг и други готови оброци.
Преливи за салата, особено кремасти сорти.
Готови супи и замрзнати оброци.
Замени за месо.
Спортски пијалаци.
Тестенини.
Прекумерната потрошувачка на храна која содржи малтодекстрин води до исхрана богата со шеќер и ниска со влакна.
Оваа диета може да го зголеми ризикот од висок холестерол, зголемување на телесната тежина и развој на дијабетес тип 2,