Cottage Cheese Bowl е во тренд на Тик-Ток, при што корисниците ја истакнуваат неговата висока содржина на протеини и разновидноста. Имено, рецептите се движат од слатки до солени, со креативни опции како чинии инспирирани од пица.
Диететичарката Леа Барон за Verywell Health забележува дека свежото сирење (или урдата) е нутритивна база која нуди протеини, масти, витамини и минерали. Различни додатоци може да создадат избалансирана и задоволувачка закуска или оброк.
Барон нагласува дека може да се приспособи, што го олеснува усогласувањето со личните диететски цели и преференции.
За урамнотежена ужина, таа предлага да вклучите јаглехидрати, влакна и микронутриенти покрај протеините и мастите во сирењето.
Ако избегнувате додатоци кои се богати со масти или шеќер, постојат поздрави замени кои имаат добар вкус.
Аби Лангер, друга диететичарка, споменува дека мешањето на урдата може да ја подобри нејзината текстура доколку е потребно. Исто така таа нуди бројни комбинации на рецепти, што придонесува за разновидна и нутритивно богата исхрана.
Комбинации со свежо сирење или урда
При изборот на свежо сирење, Барон препорачува да се изберат производи со минимум состојки, како млеко, павлака и живи култури и да се избегнуваат непотребните адитиви.
Опциите без маснотии не се неопходни; умерената содржина на масти може да помогне во одржувањето на ситост.
Содржината на протеини во урдата е генерално конзистентна, но освен ако немате специфични здравствени проблеми, малку е веројатно дека ќе консумирате премногу протеини од овие порции.
Вообичаените додатоци вклучуваат семиња, јаткасти плодови, зеленчук, овошје, сирење и месо.
За поздрава опција, Барон и диететичарката Кери Ганс советуваат да се фокусирате на природните шеќери, да ги ограничите додадените шеќери и да внимавате на состојките со висока содржина на натриум и масти.
Замената на слатките додатоци со засладувачи без калории, додавањето храна богата со растителни влакна и изборот на минимално обработени протеини може да ја зголеми хранливата вредност.
Барон предлага да се користи замрзнато овошје, житарки со низок шеќер и минимално обработено месо како печено пилешко.
Плус, додека урдата сама по себе обезбедува доволно протеини, со додавање на различни овошја можете да понудите влакна и хранливи материи без прекумерен шеќер.
За оние кои внимаваат на внесот на калории, важно е да се балансира количината на калориски додатоци како што се јаткастите плодови и гранолата.
Барон советува да се следи внесот на масти, при што 20-30% калории се општо упатство.
Накратко, чиниите со урда се пригодна опција богата со протеини која може да се прилагоди на индивидуалните вкусови и потребите на исхраната, што ги прави брза и разновидна закуска или оброк.