Пет добри причини зошто треба да додадете босилек во секој оброк

17

Тој е извор на витамини А и К и помали количини на железо и калциум, богат е со антиоксиданти, а некои истражувања сугерираат дека босилекот може да помогне во одржувањето на здрави нивоа на шеќер во крвта

Без разлика дали јадете пица со сирење, тестенини со песто или печено пилешко, босилекот е состојка што многу домашни готвачи ја сметаат за неопходна. И со добра причина. Има вкус што дополнително го збогатува јадењето. Свежиот босилек совршено се вклопува во салати, како гарнир, во песто. Покрај неговата интересна текстура и одличен вкус, босилекот е и вистинска хранлива бомба. Еве пет добри причини зошто да го внесете во исхраната:

Богат е со антиоксиданти

– Босилекот е богат со еугенол, антиоксидант кој помага во неутрализирање на штетните слободни радикали во телото – вели диететичарката Мишел Рутенштајн.

Го зголемува внесот на есенцијални витамини и минерали

– Босилекот е извор на есенцијални витамини и минерали, особено витамин К, витамин А и помали количини на железо и калциум – вели регистрираната диететичарка Ејвери Зенкер, истакнувајќи дека иако билката е богата со витамини и минерали, обично не ја консумираме во големи количини.

Го намалува воспалението и помага во регулирањето на шеќерот

Антиоксидантите во босилекот, исто така, помагаат во потиснување на воспалението во телото.

– Босилекот содржи голем број фитонутриенти, природни растителни соединенија кои имаат здравствени придобивки. Многу од овие фитонутриенти, како што се полифенолите, се антиоксиданти со антиинфламаторни својства. Антиоксидантите помагаат во намалувањето на воспалението со спречување на оксидативен стрес предизвикан од слободните радикали, кои ги оштетуваат клетките на начини поврзани со развојот на болести како кардиоваскуларни заболувања и дијабетес тип 2 – вели Зенкер.

Дополнително, таа вели дека некои истражувања сугерираат дека босилекот може да помогне во одржувањето на здрави нивоа на шеќер во крвта и чувствителноста на инсулин. Се смета дека антидијабетичниот потенцијал на екстрактот од босилек е поврзан со неговата способност да го намали ослободувањето на гликоза и да го инхибира разградувањето на гликогенот (складирани јаглехидрати); Овие ефекти може да се должат на полифенолите во босилекот. Иако истражувањата на оваа тема се ограничени, нема штета во додавањето повеќе босилек во вашата исхрана.

Го подобрува метаболичкото здравје

Одржувањето на дигестивното и метаболичкото здравје е предизвик за многу луѓе – но со малку босилек, можете да ги подобрите и двете.

– Босилекот може да помогне во ублажување на дигестивната непријатност поради соединенијата што ги содржи, како што се цинеол и естрагол, кои помагаат во намалувањето на воспалението во цревната обвивка, потенцијално олеснувајќи го лошото варење, надуеноста и грчевите во стомакот – вели Рутенштајн.

– Босилекот може да предизвика мали, но значајни промени во цревниот микробиом, поддржувајќи здрава рамнотежа на бактериите – додава Зенкер.

Како да додадете повеќе босилек во вашата исхрана

Сега кога ги знаете импресивните здравствени придобивки од овие мали листови, веројатно се прашувате како да ги јадете почесто. Еве неколку предлози од диететичар:

Поросете го по готвењето: Поросете свежи листови врз салати, тестенини, пржени јадења или супи непосредно пред сервирање. Ова ќе додаде вкус и ќе го направи секое јадење пософистицирано.
Измешајте го во песто: Кога правите домашно песто, додадете добра шака листови од босилек. Иако многу луѓе сакаат да го заменат со магдонос, кориандер или спанаќ, босилекот останува највкусната состојка за песто.
Потопете во чај: Листовите од босилек можат да додадат вкус и здравствен поттик на чаевите или ароматизираната вода – додадете ги во вашата вечерна шолја чај.
Употреба во сосови: Сувиот босилек ги збогатува сосовите, маринадите, чорбите или се користи како дел од зачини за риба, пилешко или тофу.
Замрзнете за подоцна: Ако одгледувате босилек во вашата градина и имате премногу, исечкајте го и замрзнете го за идна употреба.