Пет најлоши и пет најдобри намирници за болните од артритис
Замрзнатата пица е еден од најлошите избори на храна за оние кои страдаат од артритис
Иако артритисот не може да се излечи со храна, одредени намирници можат да ја намалат болката во зглобовите.
Артритисот може да звучи како една состојба, но терминот опфаќа повеќе од 100 поврзани болести кои влијаат на зглобовите.
Иако постојат многу различни видови на артритис, можете да ја користите истата здрава исхрана за сите видови за да ги олесните воспалението и болката предизвикани од артритис, пишува Health.com.
Сепак, важно е да се напомене дека артритисот не може да се излечи само со исхрана. Важно е да се консултирате со лекар, а третманот може да биде мешавина од физикална терапија, управување со стресот, вежбање, антиинфламаторна исхрана и евентуално, хируршки или фармацевтски интервенции.
Најлошата и најдобрата храна за ублажување на симптомите на артритис
Рафинирани јаглехидрати. Белото брашно и шеќерите се прифатливи во умерени количини, но често се присутни во прекумерни количини во стандардната исхрана. Истражувањата покажуваат дека белиот шеќер и брашното, како оние кои се наоѓаат во многу житарки за појадок и пакувани грицки, исто така влијаат на здравјето на цревата или микробиомот, што исто така може да го влоши воспалението.
Засладени пијалаци. Високо преработените шеќери кои се наоѓаат во засладените пијалаци и скоковите во шеќерот во крвта се поврзани со повисоки нивоа на хронично воспаление. Откриено е дека засладените пијалаци ги зголемуваат симптомите на артритис кај жените. Само еден засладен напиток дневно го зголемува ризикот од ревматоиден артритис за 63%, според студијата објавена во American Journal of Clinical Nutrition.
Омега-6 масни киселини. Ако е можно, ограничете ја употребата на масла од сончоглед, шафран, пченка, соја и семки од грозје, бидејќи тие имаат поголем сооднос на омега-6 во однос на омега-3 масни киселини од другите масла. Познато е дека молекулите наречени еикосаноиди, кои се добиени од омега-6 масните киселини, го зголемуваат крвниот притисок, го активираат имунолошкиот одговор и го влошуваат воспалението.
Преработено месо. Преработеното месо, вклучително и сланината, колбасите и некои сувомеснати производи, се повеќе гликирани (молекули на шеќер прикачени на протеинските влакна) отколку помалку преработените опции како што се говедско или пилешко хрането со трева. Покрај тоа, овие намирници кои се лоши за артритис имаат тенденција да имаат поголема содржина на натриум, што може да доведе до повеќе задржување на водата, што може да предизвика оток во зглобовите, пишува Health.com.
Замрзнати пици. Еден од водечките извори на натриум во исхраната, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), пицата исто така може да доведе до воспаление на зглобовите. Ова е особено точно ако јадете парче пица направено со рафинирана кора од јаглехидрати и прелиена со феферони. Тоа би било трио од најлошите намирници за артритис, сите во еден залак.
Најдобрата храна за артритис
Брокула. Понекогаш најдобрата храна за артритис е наједноставна. Брокулата се издвојува по својата хранлива мешавина на витамини Ц и К, како и сулфорафан, делот од зеленчукот што прави да мириса лошо кога го готвите. Научниците веруваат дека сулфорафанот може да го забави почетокот и прогресијата на симптомите на остеоартритис, според Фондацијата за артритис. Бонус поени се доделуваат за калциум (21 милиграм по чаша), кој може да помогне во зајакнувањето на слабите коски.
Цреши. Фитохемикалиите и антиоксидантите во шарените овошја и зеленчук се поврзани со намаленото воспаление и ризикот од болести. Црешите се најдобриот избор поради нивното изобилство на антоцијани, флавоноиди кои на растителната храна ѝ даваат црвена или виолетова нијанса и други антиоксиданти кои можат да го подобрат протокот на крв и потенцијално да ја намалат болката. Колку е поживописна бојата, толку повеќе антиоксиданти содржи во повеќето случаи.
Мача чај. Сите зелени чаеви се полни со антиоксиданти, а ограничените студии на животни сугерираат дека соединенијата во лисјата може да ја намалат сериозноста на ревматоидниот артритис. Mача нуди голема количина на антиоксиданти кои се борат против оштетувањето на клетките, што може да го направи особено добар во ублажување на симптомите на артритис.
Омега-3 масни киселини. Според Фондацијата за артритис на САД, јадењето 85 до 114 грама риба два или повеќе пати неделно може да го заштити вашето срце и да го намали воспалението. Храната богата со омега-3 масни киселини, особено редовното консумирање на диви масни риби како лосос, харинга, сардини, аншоа или скуша, може да ги подобри симптомите на артритис, пишува Health.com.
Куркума. Популарниот жолт зачин кој се наоѓа во многу рецепти за кари и популарното златно млеко содржи многу здравствени придобивки. Кога ќе го комбинирате куркуминот, хемиско соединение кое се наоѓа во куркумата, со маснотии и црн пипер, веројатно ќе забележите помалку воспалителна артритична болка. Иако е неопходен холистички пристап кон третманот на артритис, можете со својот избор на храна да ја намалите болката.
Ако барате план за исхрана како идеален модел на исхрана за артритис, земете ги предвид целовитите намирници, растителната и добро балансирана исхрана за кои студиите покажале дека се ефективни, како што е на пример медитеранската исхрана.