Според авторите на една неодамнешна студија чии резултати биле објавени во списанието Nutrients, негативните здравствени последици од консумирањето безалкохолни пива, во голема мера се должат на прекумерниот шеќер и калории
Иако во лето сите сме порелаксирани и си дозволуваме да испиеме неколку пијалаци повеќе од вообичаеното, барем додека сме на одмор, сè повеќе луѓе посегнуваат по безалкохолни алтернативи верувајќи дека прават нешто добро за нивното здравје.
Секако, со безалкохолното пиво можете да бидете сигурни дека нема да имате проблеми со мамурлак следниот ден, но сепак не е здрав избор, особено ако не се консумира умерено.
Сепак, како што продажбата на безалкохолно пиво и вино продолжува да расте, експертите сè повеќе предупредуваат дека ваквите пијалаци сепак можат да бидат штетни за вашето здравје. Нова студија покажала дека редовната консумација на безалкохолно пиво, особено она на база на пченица или „измешано“ со овошни вкусови, може значително да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Научниците велат дека шеќерот и калориите во многу безалкохолни верзии можат „тивко“ да му наштетат на вашето здравје.
Премногу шеќер и калории
Неодамнешна студија следела 44 здрави мажи од кои било побарано да консумираат или две шишиња безалкохолно пиво или вода секој ден во текот на четири недели.
За време на студијата, научниците спровеле крвни тестови за да ги евидентираат промените во метаболичкото здравје на испитаниците. Резултатите, објавени во списанието Nutrients, покажале дека луѓето кои пиеле безалкохолно пиво имале зголемено ниво на инсулин во крвта, што е ран знак на инсулинска резистенција, која е поврзана со дијабетес тип 2.
Нивното ниво на шеќер во крвта исто така се зголемило, како и нивото на триглицериди, вид маснотии поврзани со кардиоваскуларни заболувања.
Според авторите на студијата, негативните здравствени последици во голема мера се должат на прекумерниот шеќер и калории во безалкохолните пива.
Безалкохолните пива добиваат на популарност како алтернатива на алкохолните пијалаци, но последиците врз метаболизмот и здравјето во споредба со неконзумирањето на овие пијалаци сè уште не се целосно разбрани – предупредиле авторите на студијата, кои откриле дека ваквите пијалаци имаат негативен ефект врз метаболизмот поради нивната висока содржина на калории и шеќер.
Опасно подобрување на вкусот
Проблемот лежи во начинот на кој се прават повеќето безалкохолни пива и вина. Отстранувањето на алкохолот, исто така, ги лишува пијалаците од нивниот вкус, па затоа производителите често додаваат шеќери или ароми за да го подобрат вкусот. Некои безалкохолни пијалаци содржат дури и повеќе шеќер од нивните алкохолни еквиваленти. Затоа, на потрошувачите им се советува внимателно да ги читаат етикетите при купување.
Внимавајте и со соковите
Д-р Ричард Пајпер, извршен директор на британската добротворна група Alcohol Change UK, која има за цел да ги намали штетите поврзани со алкохолот, истакнува дека не се сите безалкохолни пијалаци подеднакво штетни. Многу пива и вина со низок процент на алкохол содржат помалку шеќер од безалкохолните пијалаци како што се овошните сокови или газираните пијалаци.
Нова студија ги спореди метаболичките последици од пиењето безалкохолни и пива со низок процент на алкохол со водата за пиење. Но, сокот од портокал обично содржи 13,8 г шеќер, а колата околу 11 г шеќер на 100 мл, што е повеќе од повеќето безалкохолни пива и вина.
„Ако изберете мудро, можете да испиете пијалак со низок процент на алкохол кој содржи 135 пати помалку шеќер од истата количина овошен сок“, рекол д-р Пајпер.