Пластичната амбалажа за храна го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести

Фото: Freepik
44

Јадењето храна од пластични садови и кутии што се користат за пакување храна може да ги зголеми шансите за срцеви заболувања, бидејќи промените во биомот на цревата предизвикуваат воспаление што го оштетува циркулаторниот систем, се наведува во новата студија на кинески истражувачи.

Авторите на студијата наведуваат дека тоа е утврдено со проверка на инциденцата на срцеви заболувања кај повеќе од 3.000 жители на Кина кои јаделе од пластични садови, но и такашто на глувците им истурале загреана вода во пластични садови, пишува Гардијан.

Научниците ставале зовриена вода во садовите на една, пет или 15 минути бидејќи пластичните хемикалии се испуштаат со многу побрзо темпо кога врелата содржина се става во садовите.

„Ова покажало дека голтањето на овие води ја сменило цревната микросредина, влијаело на составот на цревната флора и ги модифицирало метаболитите на цревната флора, особено оние поврзани со воспаление и оксидативен стрес“, се наведува во студијата.

Тие потоа го провериле ткивото на срцевиот мускул на стаорците и откриле дека е оштетено.
Студијата цитирала претходно истражување кое покажало дека дури 4,2 милиони микропластични честички на квадратен сантиметар можат да истечат од пластичните садови кои се печат во микробранова.

„Податоците откриле дека изложеноста на пластика со висока фреквенција е значително поврзана со зголемен ризик од конгестивна срцева слабост“, напишале авторите.

Како што е наведено, пластиката може да содржи која било од 20.000 хемикалии, од кои многу претставуваат ризици по здравјето.

Овие хемикалии често се наоѓаат во храната, но и во амбалажата на храната и се поврзани со рак и со репродуктивни оштетувања.

Студијата не дава препораки за тоа како можат да се заштитат потрошувачите, но заговорниците на јавното здравје велат дека треба да избегнуваат микробранова печка или додавање топла храна во пластични садови дома, како и готвење што било во пластика.