Бидејќи Велигден веќе наближува, почнуваме со нашите предлози за боење на велигденските јајца. Без разлика дали ќе се одлучите за коприва, хибискус, кромид или друга природна техника, сигурно ќе уживате во креативниот процес и ќе добиете прекрасни, автентични велигденски јајца.
Во време кога екологијата стана еден од клучните фактори во нашето секојдневје, сè повеќе луѓе се свртуваат кон природни решенија, вклучително и кога станува збор за боење велигденски јајца. Наместо вештачките бои кои се наоѓаат во кесичките, можете да користите разни природни состојки за да добиете убави нијанси, а истовремено да го зачувате вашето здравје и животната средина. Природните бои се нежни, пастелни, а целиот процес на боење може да стане вистинско мало семејно задоволство.
Подолу се неколку докажани методи за бојадисување на јајцата на сосема природен начин, користејќи состојки кои можеби веќе ги имате во вашата кујна.
Боење јајца со коприва
Доколку сакате јајца во нежни зелени тонови, копривите се одличен избор. Покрај копривите, за оваа техника можете да користите и спанаќ, магдонос или други зеленило. Важно е да се напомене дека трпението е клучно со овој метод на боење – колку подолго седат јајцата во растворот, толку поинтензивна ќе биде бојата.
Постапка:
Измијте ги јајцата со млака вода и нежно избришете ги за да се отстрани нечистотијата.
Ставете вода во тенџере и додадете една лажица оцет, што помага бојата подобро да се фати.
Додадете три полни раце свежа или сушена коприва (задолжително користете ракавици)
Оставете сè да зоврие на средна топлина, а потоа намалете ја топлината и варете околу 20 минути.
Тргнете го тенџерето од плочата, покријте го и оставете ги јајцата да се изладат природно во течноста неколку часа. За уште поинтензивна боја, најдобро е да ги оставите преку ноќ.
Откако ќе се изладат, нежно измијте ги јајцата под млаз млака вода и избришете ги.
Резултатот ќе бидат јајца во нежни зеленикави нијанси, а ако користите различни видови зеленило, можете да добиете и суптилни варијации во бојата.
Боење јајца во чај од хибискус
Чајот од хибискус е познат по својата богата црвено-виолетова боја, која може да даде јајца во прекрасни нијанси од нежно розова до длабоко виолетова, во зависност од должината на потопувањето.
Постапка:
Измијте ги јајцата и подгответе тенџере со вода.
Исечете неколку кесички чај од хибискус и додадете ги само исушените цветови од чајот во водата. Додадете една лажица оцет.
Ставете ги јајцата во водата и оставете да зоврие. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете уште 20 минути.
По варењето тргнете го тенџерето од оган и оставете ги јајцата да се изладат во истата течност. Повремено проверувајте ја бојата – во зависност од јачината на растворот, може да ја постигнете саканата нијанса пред целосно да се олади течноста.
Кога сте задоволни со бојата, нежно исплакнете ги јајцата под ладна вода и исушете ги.
Овој метод дава прекрасни пастелни тонови, а за поинтензивна боја, јајцата можете да ги оставите подолго во растворот или да додадете повеќе кесички чај.
Боење јајца во лушпи од кромид
Ова е еден од најтрадиционалните и најубави методи, со кои се добиваат богати кафени, златни и портокалови нијанси, а исто така може да се создадат прекрасни шари користејќи лисја од растенија.
Постапка:
Избришете ги јајцата со влажна крпа и внимателно ставете ситни листови, цветови или треви на нив, кои ќе остават интересни шари.
Потоа внимателно завиткајте го јајцето во парче тенок најлонски чорап и цврсто врзете го со конец или со ластиче за листовите да останат на своето место.
Распоредете ги лушпите од кромидот (жолт или црвен кромид) на дното од тавата.
Ставете ги јајцата врз слојот од кромид, а потоа уште еден слој кромид над нив. Додадете сол и една лажица оцет.
Истурете ладна вода, така што јајцата се целосно покриени и ставете ги на шпорет.
Кога водата ќе зоврие, намалете ја топлината и варете уште 15 минути.
Откако ќе се сварат, извадете ги јајцата на хартија или картон и оставете ги малку да се изладат.
Внимателно исечете ги чорапите и отстранете ги листовите – прекрасни шари ќе останат одоздола.
На крај, за да добиете сјај, премачкајте ги јајцата со парче памук натопено во масло.
Овој метод ќе добиете рустични јајца со природни, мермерни ефекти и богати тонови.
Природното боење јајца не само што придонесува за зачувување на животната средина, туку и ви овозможува да експериментирате и да добивате уникатни бои и нијанси секоја година. Исто така, овој процес може да стане прекрасен семеен ритуал во кој децата можат да уживаат, учејќи за природните бои и за традицијата.