Еве еден брз и вкусен рецепт за денешниот ручек за сите обожаватели на зеленчук, но и на богати и кремасти вкусови
Состојки:
300 г брокули
300 г карфиол
250 мл супа од зеленчук или од пилешко месо (можете да ја ставите водата во која се варат брокулата и карфиолот)
250 мл млеко
50 г путер
50 г брашно
Сол и црн пипер (по вкус)
Прстофат морско оревче (по желба)
Лукче
150 г кашкавал (рендан)
Приготвување:
Поделете ги брокулите и карфиолот на цветови и варете ги во посолена вода околу 5-7 минути додека не омекнат малку. Потоа, исцедете ги (зачувајте ја водата) и ставете ги настрана.
Направете бешамел сос:
Во тенџере стопете го путерот на средна температура и пропржете го лукчето. Додадете го брашното и мешајте постојано додека не добие златна боја (околу 2 минути). Полека додавајте ги водата и млекото, мешајќи за да не се направат грутки. Мешајте додека сосот не се згусне. Зачинете со сол, црн пипер и морско оревче.
Наредете ги брокулите и карфиолот во намрсено тавче за печење. Прелијте ги со бешамел сосот.
Одозгора наросете рендан кашкавал.
Печете во загреана рерна на 200°C околу 20-25 минути додека кашкавалот не добие златна кора.
Послужете додека е топло!