Практиката покажува дека поголемиот дел од луѓето кои го консумираат овој витамин ќе живеат подолго од оние кои не го земаат

Фото: Pixabay
359

Точно е дека сите ќе умреме на крајот, но практиката покажува дека мнозинството од луѓето кои консумираат витамин Ц ќе живеат подолго од оние кои не го прават тоа

Сите светски нутриционисти се согласуваат дека витаминот Ц има повеќекратни позитивни ефекти врз здравјето на луѓето.

Спаѓа во едно од најдобрите природни средства за зајакнување на имунитетот, со оглед на тоа што го поттикнува производството на бели крвни зрнца, чија задача е спречување на инфекции и болести.

Освен тоа, научниците тврдат дека со редовно земање на витамин Ц, луѓето ја намалуваат шансата да настинат за 50 отсто и многу побрзо закрепнуваат од неа, како и од разни операции и болести. Според некои експерти, редовното внесување на витамин Ц дури и го продолжува животниот век.

По својот состав, витаминот Ц е всушност аскорбинска киселина и моќен антиоксидант растворлив во вода.

За разлика од животните, од кои некои можат да произведат свој витамин Ц, човечкото тело не го произведува само, па затоа мора да се внесува преку исхраната.

Сите знаеме дека на пазарот има многу таблети со витамин Ц и нивното земање е орално или со растворање во вода.

Меѓутоа, тие најмногу содржат хемиски синтетизирана аскорбинска киселина, а оптимално е да се консумира витамин Ц од природни извори.

Витаминот Ц ги штити телесните клетки од слободните радикали, молекули кои можат да ги оштетат и да предизвикаат разни болести.

Намирници со најмногу витамин Ц

Овошјето и зеленчукот имаат најголема концентрација на витамин Ц, па затоа сите луѓе кои се вистински решени да го подобрат својот имунитет и да делуваат превентивно против болести треба да го јадат овој вид на намирници.

Покрај тоа, на пушачите особено им се препорачува да консумираат зголемени дози на витамин Ц со цел барем до одреден степен да ги ублажат штетните ефекти на никотинот.

Безброј научни студии покажуваат кое овошје и зеленчук треба да се јаде со оглед на нивната висока концентрација на витамин Ц.

Податоците во нив донекаде се разликуваат и нема единствено мислење за создавањето на топ листа на витамински Ц бомби.

Меѓутоа, неспорно е дека следните видови овошја содржат исклучително висока количина на витамин Ц.

Тоа се: јагода, боровинка, аронија, грејпфрут, киви, ананас, црна рибизла, калинка, лимон, брусница, акаи бобинки, портокал, манго, мандарина…

Природата се погрижила да има витамин Ц и во зеленчукот.

Меѓутоа, имајќи предвид дека витаминот Ц е чувствителен на топлина, би било оптимално зеленчукот со висока концентрација на витамин Ц да се обработува минимално или да се јаде сиров.

Топ намирница со висока концентрација на овој витамин е брокулата, а потоа кељот, компирот, магдоносот, црвените пиперки, карфиолот, спанаќот, доматите, лубеницата, прокељот, црвената зелка, ротквиците, ренот, руколата…

Препорачана доза и придобивки

Препорачаната дневна доза на витамин Ц за возрасни е од 80 до 100 мг, со тоа што дозата може да се зголеми на 400-500 мг во случај на инфекции, настинки или други болести.

Иако несаканите ефекти од прекумерното консумирање на витамин Ц се ретки, тие сепак може да се појават во форма на абдоминална болка, дијареа, главоболка или киселина.

Исто така, може да комуницира со некои лекови, затоа не заборавајте да се консултирате со вашиот лекар пред да консумирате поголеми дози.

Постои една стара германска народна поговорка која вели дека еден ден сите ќе умрат – и оние кои се грижат за своето здравје јадејќи здрава храна и оние кои не обрнуваат премногу внимание на тоа.

Сепак, здружението на австриски нутриционисти во една прилика на тамошните медиуми им кажа нешто за ова прашање што дефинитивно вреди да се запамети:

„Точно е дека сите ќе умреме на крајот, но практиката покажува дека мнозинството од луѓето кои консумираат витамин Ц ќе живеат подолго од оние кои не го прават тоа“, велат тие.