Додека главното јадење може да остане традиционално, прилозите за празничните ручеци се простор за имагинација и внесување свежина на празничната трпеза.
Собирањето за празниците и дружењето со семејството и пријателите значи и многу готвење, печење и време во кујната. Иако многумина се држат до традицијата и традиционалните менија, понекогаш сакаме да направиме мали промени.
Додека главното јадење може да остане традиционално, прилозите за празничните ручеци се простор за имагинација и внесување свежина на празничната трпеза.
Прилози
Најпознатиот прилог за време на новогодишните и божиќните празници се несомнено руската и француската салата, но доколку не ви се допаѓа или сакате некој друг прилог, еве неколку идеи.
Печени компири со рузмарин
Не треба да правите чуда за да направите малку поинакви прилози.
Понекогаш едноставна и стандардна храна подготвена или зачинета малку поинаку прави голема разлика.
Состојки:
1 кг нов компир
3 цели чешниња лук
3 супени лажици маслиново масло
2 гранчиња рузмарин
црн пипер
сол.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Излупете ги компирите или по желба оставете ја кората и исечете ги на еднакви парчиња.
Во сад измешајте бибер, сол, маслиново масло, листови од рузмарин и лук.
Додадете ги компирите во садот со сите преостанати состојки и измешајте ги за да се распределат зачините и маслото.
Покријте ја тепсијата со хартија за печење.
Наредете ги компирите со пресечената страна нагоре за да не ви се залепат за хартијата и печете ги до 40 минути.
Кога ќе добијат златна боја, компирите се печени.
Послужете ги со гранче рузмарин.
Печен зеленчук со оригано
Ако ви е важно дури и за време на празниците да ја добивате вашата дневна количина зеленчук, што на сите треба да ни биде важно поради инаку тешката храна што ја јадеме, овој рецепт е за вас.
Состојки:
1 црвена пиперка
1 жолта пиперка
2 моркови
1 тиквичка
1 црвен кромид
200 гр карфиол (исечен на цветчиња)
3 супени лажици маслиново масло
1 лажичка суво оригано
црн пипер
сол.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Откако ќе го измиете и исушите зеленчукот, тиквичките и морковите исечкајте ги на прстени, а пиперките на ленти.
Исечете го кромидот на четвртинки.
Во сад измешајте сол, бибер, оригано и маслиново масло.
Во смесата со маслиновото масло и зачините додадете го зеленчукот и измешајте да биде добро подмачкан и зачинет.
На плехот ставете хартија за печење.
Наредете го зеленчукот во еден слој на плехот и печете го околу половина час, кога ќе забележите дека рабовите почнуваат да добиваат златна боја. За време на печењето повремено мешајте.
Прокељ со ореви
Кога сакаме нешто да звучи како јадење од врвен ресторан, додаваме јаткасти плодови.
Иако прокељ со ореви звучи необично и комплицирано, со само неколку состојки можете да подготвите многу вкусен празничен прилог во сладок сос од мед.
Состојки:
половина кг прокељ
50 гр сечкани ореви
2 супени лажици маслиново масло
1 лажица мед
црн пипер
сол.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Исечете го тврдиот дел од измиениот прокељ и пресечете ги на половини.
Во сад измешајте го прокељот со маслиново масло, сол и бибер.
Обложете го плехот со хартија за печење и врз него наредете го прокељот.
Печете околу 20-25 минути.
За тоа време, во тава потпечете ги оревите околу една минута.
Кога ќе се испече прокељот, извадете го во еден сад, прелијте со лажица мед и посипете со потпечени ореви.
Печен сладок компир со цимет и мед
Во вистински божиќен дух, подгответе слатки компири со цимет, кои се незаменливи, како во божиќните колачи, така и во другите јадења, а медот не потсетува на најслатките божиќни колачи со ѓумбир.
Состојки:
1 кг сладок компир
3 супени лажици маслиново масло
2 лажици мед
1 лажичка цејлонски цимет
малку свежа мајчина душица
прстофат сол.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Слаткиот компир излупете го и исечете го на кришки дебели еден сантиметар.
Потоа во сад измешајте ги парчињата слатки компири со маслиново масло, сол, цимет и една кафена лажичка мед.
Ставете ги слатките компири на плех обложен со хартија за печење и печете ги до 15 минути, додека не добијат златна боја.
Печениот сладок компир посипете го со преостанатата лажичка мед и посипете со малку мајчина душица.
Палента со печурки
Старата добра палента навистина може да биде извонреден прилог.
Хранлив, вкусен и лесен за подготовка, одлично ќе оди со печурките.
Состојки за палента:
200 гр инстант палента
1 литар вода
50 гр путер
100 гр рендан пармезан
црн пипер
сол.
Состојки за печени печурки:
300 гр шампињони и/или вргањ
2 чешниња лук
2 супени лажици маслиново масло
1 супена лажица соја сос
црн пипер
сол
свеж магдонос за посипување.
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Измиените печурки исечкајте ги на дебели кришки.
Во сад измешајте маслиново масло, соја сос, лук, бибер и сол, па додајте ги печурките и убаво измешајте.
Покријте ја тепсијата со хартија за печење.
Во еден слој наредете ги печурките и печете ги околу 15-20 минути додека не добијат боја.
За тоа време подгответе ја палентата така што ќе ставите вода во тенџерето, ќе посолите и ќе почекате да зоврие.
Кога водата ќе зоврие, додадете ја палентата и варете околу три минути, мешајќи да не се формираат грутки.
Кога ќе се свари палентата, тргнете ја од оган и измешајте ги со путерот и пармезанот.
Зачинете со сол или додадете вода доколку е потребно.
Послужете ја палентата во чинии и одозгора ставете ги печените печурки.
Просо со зеленчук и билки
Просото е намирница која едноставно се подготвува, а поради неутралниот вкус, лесно се комбинира со разни зачини и сосови. Подгответе просо со зеленчук и зачини како прилог.
Состојки:
200 гр просо
1 црвена пиперка (сечкана на ленти)
1 жолта пиперка (сечкана на ленти)
2 моркови (сечени на ленти)
1 тиквичка (исечена на коцки)
1 црвен кромид (исечен)
1 гранче рузмарин
1 лажичка мајчина душица
2 супени лажици маслиново масло
половина лажичка сол
1/4 лажичка лажичка црн пипер
1 лажичка суво оригано
сок од еден лимон
рендана кора од еден лимон
1/4 чаша сечкани бадеми.
Подготовка:
Исплакнете го просото под вода и потоа варете го според упатствата.
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Покријте ја тепсијата со хартија за печење.
Исечете го зеленчукот и ставете го во тепсијата.
Зачинете го зеленчукот со маслиново масло, соја сос, рузмарин, мајчина душица, сол, бибер и оригано и печете половина час. Мешајте го повремено за време на печењето.
Во сад, потоа измешајте го свареното просо со печениот зеленчук.
Додадете сок и кора од лимон и сечканите бадеми, измешајте и послужете топло.