Путер од семки од тиква

1.298

Ако сте навикнати да ги фрлате семките од тиква, немојте повеќе да го правите тоа. Подготовката на семките е многу едноставна, а слаткиот путер од нив е одличен за енергија и добро расположение

Семките од тиква се добро вплетени во целулозни влакна, па одвојте ги најдобро што можете, а потоа потопете ги во солена вода на неколку часа. Солената вода ќе помогне да се олабават преостанатите влакна од семките и да се овозможи полесно одвојување. По неколку часа извадете ги семките, избришете ги со хартиени салфети и оставете ги преку ноќ да се исушат.

Откако ќе се исушат семките, наредете ги во еден слој на плех обложен со мрсна хартија за печење. Се пече во рерна на температура од 120-140 °C околу 12-15 минути (во зависност од рерната).

Состојки:
1 чаша излупени семки од тиква
1-2 лажички маслиново или сончогледово масло
2 лажички мед (или јаворов сируп или кафеав шеќер)
прстофат кардамон или ванила
прстофат сол (по избор)
1/4 лажичка цимет (по избор).

Приготвување:
Пред да започнете да го правите путерот, излупете ги семките додека не наполните една чаша. Подготвувањето путер од семки од тиква е толку едноставно што нема да имате проблем да направите вкусен десерт за кратко време што ќе можете да го користите на различни начини.

Ако ви се допаѓа солената верзија, едноставно изоставете ги медот и слатките зачини.
Кога мелете, семките од тиква нема да испуштат толку природно масло како, на пример, семките од сончоглед, па затоа во овој путер се додава масло по потреба.

Ставете ги семките во блендерот и вклучете го на голема брзина за да се претворат семките во зелена смеса.
Постепено додавајте го маслото и нежно измешајте ги сите состојки. Изгребете ги страните на садот помеѓу секој чекор на обработка додека смесата не стане кремаста и не ја достигне саканата структура.
Кон крајот на мала брзина измешајте ги зачините и медот. Вашиот сладок намаз е подготвен за употреба.
Путерот од семки од тиква има одличен вкус сличен на путерот од кикирики и совршено се комбинира со други јадења. Користете го како намаз на тост, во палачинки, сендвичи, на печен зеленчук или во салати, супи и чорби. Изборот, се разбира, зависи од вас.