Рак на дебело црево со метастази на црн дроб бил нејзиниот повик за будење

Фото: Pixabay
256

На Сандра Павиќ Драшковиќ ѝ бил дијагностициран рак на дебело црево со метастази на црниот дроб пред осум години, а денес е здрава личност и едуцира за исхраната. Од сопственото искуство и работата со луѓе, таа дошла до заклучок дека исхраната е она што носи највидливи промени.

Денес е познато дека само пет проценти од раковите имаат генетска поврзаност, додека преостанатите 95 проценти се тесно поврзани со начинот на живот. Клучот за здравјето често е во наши раце. Цревниот микробиом, кој го нарекуваме и втор мозок, игра клучна улога бидејќи повеќето имунолошки клетки се наоѓаат во цревата. Прашањето е дали сме доволно свесни за тоа колку влијание можеме да имаме врз сопственото здравје.

Сандра Павиќ Драшковиќ е инспиративна жена која е среќна да им помага на другите и споделува совети од сопственото искуство во борбата против ракот. Таа сега е „канцер фри“ и често нагласува дека многу од нештата се во наши раце кога активно сакаме да го спречиме развојот на болеста или да се излечиме ако се разболиме.

Таа е магистер по фармација и холистички советник и една од оние што го потврдуваат ова, а исто така на многумина им помага со совети, ја следат на социјалните медиуми или доаѓаат за поддршка во бројните здруженија со кои Сандра соработува и одржува работилници за здрава исхрана, лековити билки, холистички пристапи кон здравјето…

На Сандра ѝ бил дијагностициран рак на дебело црево со метастази на црниот дроб пред осум години, а денес е здрава личност и едуцира за исхраната.

„Кога пред осум години ми беше дијагностициран рак на дебело црево со метастази на црниот дроб, животот ме соочи со момент во кој ништо повеќе не беше исто, но таа сериозна дијагноза ме насочи кон подлабок, интегративно-холистички пристап кон здравјето што го живеам денес и преку кој го споделувам моето знаење со другите. Денес, осум години по дијагнозата, живеам без болест, но со подлабока свест, благодарност и желба да го пренесам она што го научив. Интегративно-холистичкиот пристап не беше алтернативна медицина за мене, тоа беше мојот личен пат кон здравјето. Вистински верувам дека овој пат постои за секого, само треба да се започне“, вели Сандра. Таа ја раскажала својата приказна за борбата против ракот за хрватски портал пред повеќе од една година, а сега повторно ги споделува советите кои најмногу ѝ помогнале да живее здрав живот по дијагнозата и третманот.

Патот до оздравувањето

Од сопственото искуство и работата со луѓе, таа дошла до заклучок дека исхраната е она што носи највидливи промени.

„Дури кога целосно ја променив исхраната, доживеав одлични и прекрасни резултати, и на физичко и на емоционално ниво. На почетокот се свртев кон веганизмот, но со текот на времето ја прилагодив исхраната на ритмите на сопственото тело, учејќи да ги слушам неговите потреби. Денес, се хранам природно, претежно со органска храна на растителна основа. Основата е зрело, по можност органско овошје, многу зеленчук, свежи зелени салати, како и некои семки, некои јаткасти плодови, свежо цедени сокови и филтрирана вода што го рехидрираат телото секојдневно“, вели Сандра, додавајќи дека природата ни нуди изобилство, и ако ѝ дадеме шанса, таа може да стане наш најдобар сојузник.

Со промената во исхраната, се променил и нејзиниот начин на живот. Движење, поминување време во природа, прошетки, пливање, планинарење, сауна, но и нешто едноставно како свесно, абдоминално дишење – сето ова стана дел од мојот личен ритуал на лекување. Воспоставив ритам што ги почитува потребите на телото и умот, во кој има место за тишина, движење и свесност – вели Сандра.

Овошјето како сојузник на здравјето

Овошјето има посебно место во нејзиното дневно мени.

„Избирам само зрело, органско и нетретирано овошје секогаш кога ми е достапно. Луѓето често ме прашуваат како консумирам толку големи количини овошје, со оглед на тоа што преживеав рак. Многумина имаат предрасуди дека овошјето содржи „премногу шеќер“, но моето искуство и наоди зборуваат поинаку. Овошјето е мојот најголем сојузник во одржувањето на здравјето. Полно е со антиоксиданти, витамини, минерали, ензими и фитонутриенти – соединенија со докажани антиинфламаторни и антиканцерогени ефекти“, објаснува Сандра, на која за време на хемотерапијата и зрачењето, токму овошјето ѝ помогнало да ја одржи енергијата, полесно да ја вари храната и конечно, да го поддржи имунолошкиот систем.

И по осум години, во кои, раскажува таа, јадела тони овошје, нејзините наоди се уште се беспрекорни – вклучително и оние поврзани со шеќерот во крвта, како што се вредностите на гликозата и HbA1c.

„Овошјето не е само храна, туку задоволство, лек и инспирација. Среќна сум што ја пренесов оваа љубов на моето семејство, за кое секојдневно подготвувам разни смутија и ја откривам убавината на сезонските и тропските вкусови. Често сум на пазар – сакам да бирам свежи, локални состојки. Сè уште имаме среќа да можеме да најдеме мали производители и вредни одгледувачи на овошје во Хрватска кои нудат нетретирано, локално овошје. Природата ни дава неверојатно богатство, само треба да ја запознаеме и да ја цениме“, вели таа.

Здравје во животната средина

Здравјето не е само она што го внесуваме во себе, туку и она што избираме да го избегнуваме, и како што вели Сандра, треба да обрнеме внимание на тоа.

„Исто така, станав исклучително внимателна кон мојата околина. Ги елиминирав индустриските производи со адитиви, конзерванси и токсини од мојата исхрана, козметиката и производите за домаќинството. Денес користам исклучиво природна козметика – органски хидролати, органски ладно цедени и органски есенцијални масла, правам свој крем за лице и тело, како и производи за чистење дома или го бирам наједноставниот и најприроден состав. Бидејќи кожата е нашиот најголем орган и сè што ставаме на неа влегува и во нашето тело“, вели таа.

Чист ум, тело и простор за живеење

Денес не верувам во детоксикацијата како хит диета, туку ја живеам како филозофија. Редовно ги „чистам“ моето тело, ум и просторот во кој живеам. Верувам дека емоционалната хигиена има исто толку силен ефект како и исхраната, па затоа бирам луѓе, книги, содржини и активности што ми носат радост, мир и смисла. Се обидувам да живеам свесно, благодарно и во согласност со она што чувствувам дека навистина ми е потребно. Сите овие промени, без разлика колку мали изгледаат, имаат силен ефект врз зајакнувањето на имунолошкиот систем, кој е нашата најважна одбрана – не само од болести, туку и од исцрпеност, стрес и секојдневен притисок и се главен лек за здравјето“, вели Сандра.

Што можете да направите веднаш

Овошјето и зеленчукот се сметаат за моќни еликсири на здравјето кои ни обезбедуваат важни хранливи материи потребни за постигнување и одржување на здравјето, а нивното секојдневно консумирање е препорачано и од Светската здравствена организација. Моќта на овошјето и зеленчукот лежи во антиоксидантите и фитонутриентите со кои се богати (витамини Ц, Е, бета-каротен, полифеноли и нитрати работат синергистички за да ги заштитат клетките од оксидативно оштетување), влакната (клучни за здраво варење и цревниот микробиом, честопати наречен наш втор мозок) и микронутриенти како што се калиум, магнезиум и фолна киселина (кои успешно го регулираат кардиоваскуларното здравје).

Овошјето, зеленчукот, јаткастите плодови и билките се основа на исхраната на Сандра, која е претежно сирова.

Ова е храна што ме поддржува, ме храни, ме лекува и има моќни лековити својства. Го сакам овошјето и тоа е неопходен дел од моите дневни менија. Се обидувам да најдам органско, локално и сезонско овошје како што се јаболка, круши, кајсии, бобинки, јагоди, лубеници, грозје и слично, но користам и егзотично овошје. Меѓу овие видови се банани, манго, папаја, ананас, кокос, кои сега се достапни на пазарот или во продавниците за здрава храна“, вели Сандра. Таа споделува и неколку корисни совети за овошјето.

Кога да јадете овошје

Овошјето треба да се јаде само ако е целосно зрело бидејќи, ако шеќерот сè уште не е целосно формиран, предизвикува кисела реакција во телото. Зрелото овошје, иако има кисел вкус, предизвикува алкална реакција во телото (на пр. лимон). Овошјето многу брзо и лесно се вари и треба да се јаде најмалку половина час пред другите оброци, а никогаш по оброк.

Најдобро е да се јаде самостојно или во комбинација со зелен лиснат зеленчук, а никогаш со скробен зеленчук или јаткасти плодови бидејќи ферментира, станува кисело и создава непријатни гасови и надуеност.

Лубеницата, дињата и папајата секогаш се јадат како моно оброци бидејќи најбрзо се варат – забележува Сандра и го споделува рецептот за Попај Фрапе, вкусен детски пијалак кој не содржи млеко, а е кремаст, сладок, ароматичен и ладен – совршен за топли денови.

Попај Фрапе

Состојки:

2 зрели банани
1 замрзната банана
1 урма без семка
1-2 раце млад спанаќ
1/8 лажичка ванила во прав (по желба)
1/8 лажичка цејлонски цимет (по желба)
1 – 1,5 дл вода (таа користи дестилирана или филтрирана вода).
Подготовка:

Ставете во блендер, направете кашест сок и уживајте пиејќи го.

„Бананите се едно од најомилените овошја на повеќето луѓе уште од детството. Зрелите банани со црни точки се најлековити, а како такви се и најевтини бидејќи се продаваат со попуст. Освен што се вистински специјалитет, бананите се богати и со многу хранливи материи. Тие се богати со фолна киселина, манган, калиум, витамин Ц и растителни влакна. Тие се богат извор на аминокиселини, како што е триптофанот, кој влијае на лачењето на серотонин, хормон кој го подобрува расположението. Имаат позитивен ефект врз здравјето на срцето и циркулаторниот систем, го подобруваат видот, штитат од чиреви, го регулираат варењето и градат мускулна маса. Тие се одличен извор на фруктоолигосахариди, пребиотици кои имаат благотворно дејство врз здравјето со своето поволно дејство врз растот и/или активноста на бактериите во цревата. Уживам да ги консумирам во големи количини и моите црева ми се благодарни за тоа“, вели Сандра.