Рецепт на кој е тешко да му се одолее: Овој леб го намалува притисокот, ги зајакнува мускулите и го намалува ризикот од дијабетес

Фото: Freepik
126

Благодарение на боровинките и бананите во комбинација со грчки јогурт, кој е богат со протеини и пробиотици корисни за цревната микрофлора, овој рецепт станува не само десерт, туку и функционален оброк совршен за појадок, ужина или здрав десерт.


Сочниот банана леб со грчки јогурт и боровинки не е само вкусен десерт, туку и вистински сојузник на здравјето. Бананите се познати по тоа што се природно богати со калиум, минерал кој е неопходен за одржување на здрав крвен притисок и правилна функција на мускулите и нервниот систем. Покрај тоа, тие содржат диететски влакна, особено пектин, кој придонесува за здравјето на дигестивниот систем и го стабилизира нивото на шеќер во крвта.

Боровинките, од друга страна, се меѓу најсилните природни антиоксиданти. Тие се богати со антоцијанини, или растителни соединенија кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес, го намалуваат воспалението и можат да ја подобрат меморијата и здравјето на мозокот. Дополнително, многу студии покажуваат дека редовната консумација на боровинки може да го намали ризикот од хронични заболувања како што се срцеви заболувања и дијабетес тип 2.

Во комбинација со грчки јогурт, кој е богат со протеини и пробиотици корисни за цревната микрофлора, овој рецепт станува не само десерт, туку и функционален оброк совршен за појадок, ужина или здрав десерт.

Банана леб со грчки јогурт и боровинки

Состојки

200 г брашно
1 прашок за пециво
1/2 лажичка сол
100 г шеќер (или замена)
80 г мед
1 лажичка екстракт од ванила
200 г банани (пасирани)
2 јајца
150 г грчки јогурт
125 г боровинки
Подготовка:

Загрејте ја рерната на 190 °C и намачкајте го калапот за леб со путер.

Додадете ги брашното, прашокот за пециво, солта и шеќерот во мал сад за мешање.

Добро измешајте.

Во голем сад, додадете мед, ванила, пасирани банани, јајца и грчки јогурт. Добро измешајте и додадете во сувата смеса.

Откако ќе се соедини, внимателно додадете ги боровинките.

Истурете ја смесата во калапот и печете околу еден час или додека лебот не добие златно-кафеава боја.

Оставете да се олади во калапот и уживајте во слатките вкусови.