Обично ден по новогодишната ноќ, односно, првиот ден од новата година се јадат остатоците од храната подготвена претходно, но ако сте биле умерени и не ви останало ништо, овој нов почеток заслужува и нова храна
Новата година означува нов почеток, но и покрај тоа си даваме малку дополнително време тој ден за да уживаме во храната. Дел од луѓето воопшто не сакаат да се трудат со новите рецепти и најмногу ќе ги консумираат остатоците од јадењата приготвени за дочекот, додека други вистински ќе се потрудат и ќе подготват ручек достоен за почетокот на Новата година.
Ручек за Нова Година
Ако можеби сте ги потрошиле остатоците од храната, имате гости или едноставно сте биле умерени, па затоа ден по новогодишната прослава треба да подготвите нов ручек, еве неколку идеи што да направите. Еве пример за ручек со мезе, супа, главно јадење и прилог, аперитив и десерт.
Предјадење – брускети со домашна паштета за сештојади и вегани
Ако имате членови на семејството и пријатели кои не јадат месо, или ако постите, не заборавајте да размислите и за веганските опции. За предјадење избираме брускети, кои можете да ги купите готови, додека пак можете паштетата можете да ја направите сами. Како мезе додадете парче тврдо сирење, месна и зеленчукова салама.
Со ова мезе послужете пенливо вино.
Паштета од зеленчук
Еве рецепт за вкусна паштета од зеленчук.
Состојки:
200 гр леќа од конзерва (исцедена)
50 гр потпечени ореви
1 црвен кромид (сецкан)
2 чешниња лук (сецкани)
1 супена лажица соја сос
2 супени лажици маслиново масло
1 лажичка чадена пиперка
сок од половина лимон
црн пипер
сол.
Подготовка:
Испечете ги оревите во тава и штом ќе почнат да мирисаат тргнете ги од оган.
На маслиново масло продинстајте го кромидот и кога ќе стане стаклест, додадете го лукот и пржете уште една минута или две.
Во блендерот додадете ги оревите, леќата, лукот и кромидот, додајте ги останатите состојки и изблендирајте во паштета. Доколку е потребно, додадете една или две лажици вода.
Префрлете ја паштетата во сад и оставете ја во фрижидер најмалку половина час.
Крем супа од тиква
За почеток на новогодишниот ручек, по ладното предјадење, време е за топлата крем супа од тиква да го стоплите телото.
Наместо оваа супа, можете да послужите и класична супа од говедско месо за оние кои не сакаат да експериментираат и се држат до традиционалните рецепти.
Рецептот за крем супа од тиква ќе го најдете ТУКА.
Главно јадење – печено пилешко со брусница и ореви
Ниту еден ден во годината не е толку гламурозен како Нова Година. Доколку сакате да го прославите вашиот прв ручек со стил, подгответе го ова јадење кое е едноставно и вкусно, но и свечено.
Бело вино како Шардоне или Совињон Блан совршено ќе се комбинира со главното јадење, додека Пино Ноар или некое младо црвено вино (Божоле) се добра опција за љубителите на црвено вино.
Состојки:
800 гр пилешко филе
100 гр суви брусници
80 гр ореви (сечкани и потпечени)
2 супени лажици маслиново масло
1 чешне лук
100 гр крем сирење
1 лажица мед
1 лажичка свеж рузмарин
сок од еден портокал
црн пипер
сол.
Состојки за сосот:
200 мл пилешка супа
50 мл бело вино
1 супена лажица путер
1 супена лажица скроб.
Подготовка:
Исечете го пилешкото филе на средина за да направите простор за филот, но не го сечете до крај.
Потоа, помеѓу два листа хартија за печење, исчукајте го пилешкото филе додека не добие дебелина од околу еден сантиметар.
Подгответе го филот така што во сад ќе измешајте крем сирење, тостирани ореви, брусница, лук, сол, бибер и рузмарин. Додадете го медот и измешајте ги состојките.
Додадете 1-2 лажици фил во секој џеб од пилешкото филе, па секое филе виткајте го и прицврстете го со чепкалка за заби.
Потоа измешајте маслиново масло, сок од портокал, сол и бибер и прелијте ги пилешките филети. Оставете да се маринираат во фрижидер околу еден час.
Загрејте ја рерната на 200 °C.
Во тава со загреано маслиново масло пропржете го пилешкото филе кратко од сите страни, а потоа ставете го во огноотпорен сад.
Пилешкото филе прелијте го со пилешката супа и белото вино, па покријте го со алуминиумска фолија и печете во рерна околу половина час, додека не се свари.
Во меѓувреме, разредете една лажица скроб со малку вода.
Загрејте го путерот, а потоа измешајте го скробот и по желба додадете уште малку сол, бибер и сок од портокал.
Пилешкото филе исечете го на кришки и прелијте го со сосот со путер и скроб пред да го послужите.
Прилог – гратинирани компири
Пилешкото со брусница и ореви совршено ќе оди со гратинирани компири. Веќе ги имате сите состојки и само треба да се фатите за работа.
Состојки:
1 кг компири (излупени и исечени на тенки парчиња)
200 мл млеко
300 мл крем за готвење
100 гр рендано тврдо сирење
2 супени лажици путер
2 чешниња лук (сецкани)
прстофат морско оревче
црн пипер
сол.
Подготовка:
Во тенџере на тивок оган загрејте ги павлаката и млекото, а потоа додадете бибер, сол, морско оревче и лук.
Кога смесата малку ќе зоврие, тргнете ја од оган.
Намачкајте огноотпорен сад со путер, па наредете ред компири делумно да се преклопат.
Слојот од компири прелијте го со дел од сосот, па додадете го ренданото сирење.
Постапката повторете ја додека не ви снема состојки.
Загрејте ја рерната на 180 °C.
Покријте го садот со алуминиумска фолија и печете ги компирите околу половина час додека не омекнат.
Отстранете ја фолијата, зголемете ја температурата на рерната на 200 °C и допечете ги компирите уште 20 минути додека кората не порумени.
Десерт – торта од бело чоколадо и малини
Најслаткото доаѓа на крајот, па зошто да не уживате во рапсодија на вкусови?
Ова ќе ви ја гарантира комбинацијата на бело чоколадо и малина. Оваа торта најдобро се прави претходниот ден за да може да отстои преку ноќ во фрижидер.
Состојки за основата:
200 гр дигестив кекси
100 гр стопен путер.
Состојки за кремот:
250 гр маскарпоне
200 гр павлака за шлаг
200 гр бело чоколадо
2 лажици шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила.
Состојки за филување:
200 гр замрзнати или свежи малини
2 лажици шеќер
1 супена лажица густин.
Подготовка:
Со хартија за печење обложете калап со дијаметар од околу 20 сантиметри.
Бисквитите сомелете ги во блендер, па измешајте ги со растопениот путер и притиснете ги во калапот и израмнете ја основата.
Оставете ја основата во фрижидер околу 20 минути.
Растопете го белото чоколадо на пареа или во микробранова печка, а потоа измешајте го маскарпонето со шеќер во прав и ванила додека не се изедначи.
Додадете бело чоколадо и измешајте.
Изматете го шлагот посебно, па измешајте го во смесата од бело чоколадо.
Извадете ја основата, ставете ја кремата, израмнете ја и вратете ја во фрижидер неколку часа или преку ноќ.
Во тенџере измешајте малини и шеќер и загрејте.
Густинот разредете го со малку вода, па додадете го во малините и варете уште една минута или две.
Кога преливот ќе се излади, прелијте го преку колачот, а колачот дополнително украсете го со свежи малини и рендано бело чоколадо.