Салата од цвекло, наут и авокадо

Фото: Pexels
494

Оваа енергетска салата комбинира цвекло, кое е богато со антиоксидантти и нитрати, со авокадо и наут за појадок богат со влакна кој го поддржува здравјето на срцето.

Оваа рустикална салата е лесна за некој со напорен распоред и џем полн со хранливи материи. Цвеклото и авокадото се богати со влакна, како и витамин Ц и калиум. Цвеклото исто така обезбедува антиоксидантна, антиинфламаторна и детоксикациска поддршка. Јаболковиот оцет има антибактериски квалитети, го намалува шеќерот во крвта и нивото на инсулин и може да помогне во губење на тежината. А леблебијата е полна со протеини за да ве засити!
3 цвекло
1 конзерва наут
1 авокадо
1/2 лимон
морска сол и бибер
1/2 чешне лук, мелено
2 лажици маслиново масло
1 лажица јаболков оцет
цвеклото исечкајте го на парчиња со големина на залак. Земете зрело авокадо, преполовете го, издлабете ги двете половини со лажица и исечете ги на парчиња со слична големина.

Исцедете ја конзервата наут и додадете ја во цвеклото и авокадото. Во помал сад измешајте масло, сок од лимон, јаболков оцет, лук, морска сол и бибер. Прелијте ја салатата.