Само една шолјичка од овој зеленчук ќе го намали притисокот
Се препорачува за болести на срцето и белите дробови. Може да го подобри здравјето на респираторниот систем, плодноста и има антимикробни, антигабични и антиинфламаторни својства.
Ова двегодишно растение припаѓа на семејството Apiaceae и е близок роднина на морковите и магдоносот, но со сосема различни лековити својства. Ќе го препознаеме по белузлавиот, меснат корен со сладок, малку јаткаст и земјен вкус, а во нашата култура најчесто се користи како состојка во домашните супи. Сепак, поради неговата способност да влијае на високиот крвен притисок, како и други здравствени придобивки, можете да го вклучите пашканатот (Pastinaca sativa) и во други јадења и да го јадете што е можно почесто.
Висока содржина на влакна
Пашканатот е богат со влакна, а во споредба со слаткиот компир кој во една шолја содржи 3,99 грама влакна и морковот кој содржи 3,58 грама влакна, една шолја исечен пашканат ќе обезбеди дури 6,52 грама диетални влакна.
Познато е дека тие играат клучна улога во кардиоваскуларното здравје, а студиите сугерираат дека можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок. Прегледот од 2023 година објавен во списанието Cureus открил поврзаност помеѓу исхраната богата со влакна и понискиот крвен притисок, додека рецензирана статија од 2024 година во списанието Hypertension покажала дека консумирањето дополнителни пет грама влакна дневно може да го намалат систолниот крвен притисок за 2,8 mmHg и дијастолниот крвен притисок за 2.1 mmH.
Извор на калиум
И коренот и лисјата на ова растение се јадливи. Тој е силен диуретик и се препорачува за болести на срцето, белите дробови, бубрезите и црниот дроб. Имено, пашканатот ги стимулира овие органи и помага да се отстрани насобраната вода од телото. Исто така е богат извор на калиум со дури 499 милиграми по чаша. Овој важен минерал помага во регулирање на крвниот притисок со неутрализирање на ефектите на натриумот, кој во прекумерни количини може да придонесе за хипертензија и срцеви заболувања. Ова го покажала и студијата од 2024 година објавена во Journal of Human Hypertension, која потврдила дека зголемениот внес на калиум може да го намали систолниот крвен притисок.
Има антимикробни и антиинфламаторни својства.
Покрај неговите корисни ефекти врз здравјето на срцето, пашканатот нуди голем број други придобивки, а прегледот од 2021 година ги истакнал неговите антимикробни, антигабични и антиинфламаторни својства. Се чини дека овој корен има корисни ефекти кај жените и може да ја подобри плодноста. Дополнително, една студија од 2024 година во списанието Frontiers in Nutrition укажала на неговата содржина на антиоксиданти, што може да го подобри респираторното здравје.
Затоа, се чини дека нема причина да се избегнува ова растение, туку треба што повеќе да се додава и во други јадења покрај супите. Можете да направите одлични чорби, салати, печени јадења од пашканат или едноставно да ги грицкате како моркови.
Салата од пашканат
Состојки:
2 средни пашканати
1 големо јаболко
50 гр ореви
1 шака рукола
2 лажици маслиново масло
1 лажица сок од лимон
1 лажичка мед
Сол, бибер и други зачини по вкус
Подготовка:
Пашканатот се лупи и крупно се ренда или се сече на тенки ленти.
Јаболкото исто така изрендајте го или исечете го на тенки ленти и веднаш прелијте го со сок од лимон за да не потемни.
Оревите се сечкаат крупно и се потпекуваат кратко во тава за да се подобри аромата.
Во поголем сад измешајте ги пашканатот, јаболкото, руколата и оревите.
Во помал сад изматете ги маслиновото масло, медот, преостанатиот сок од лимон, солта и биберот. Прелијте ја салатата и убаво измешајте.