Сепак не е толку добро? Луѓето кои јадат повеќе органска храна имаат повеќе токсини во крвта

Фото: Pixabay
362

„Фактот што очигледно веќе не е можно природно да се произведува храна е силен сигнал дека нешто е длабоко погрешно. Ние сме првите жртви на високо загадената животна средина“, пишува Brussels Times.

Користењето органска храна треба да значи поздрава исхрана, но дали е тоа вистина? Резултатите од едно истражување даваат сосема поинаква слика.
Младите луѓе кои консумираат повеќе органска храна имаат повеќе токсини во крвта и урината во споредба со оние кои не го прават тоа, според сè уште необјавената студија на експертот за рак Ник ван Ларебек, поранешен член на Советот за супериорно здравје (Superior Health Council), пишува Brussels Times .

Пред четири години, Ван Ларебек го започнал своето истражување засновано на прашањето „дали органската храна е поздрава?“

Тој и неговиот тим претпоставувале дека ќе потврдат дека органската храна е навистина поздрава. Сепак, резултатите кажале сосема поинаква приказна.

„Нашата работна хипотеза беше дека поголемата потрошувачка на органска храна оди рака под рака со помалку пестициди.

Но, се покажа дека тоа не е така“, изјавил Ван Ларебек за  VRT, пренесува Брисел Тајмс.

„Напротив, забележани се и повисоки концентрации на други загадувачи. На пример, олово (кое е токсично за мозокот), арсен и органохлорни соединенија, кои се канцерогени“.

Научниците го проучувале присуството на овие супстанции во репрезентативен примерок од 600 фламански адолесценти.

Меѓу оние кои рекле дека консумираат органска храна во просек повеќе од 7,5 пати неделно, бројките биле исклучително високи: за некои токсини, концентрациите во нивната крв биле 20, 30 или дури 40 проценти повисоки од нормалните.

Јајца, млечни производи, семки и јаткасти плодови

Ван Ларебек верувал дека овие концентрации се превисоки и започнал тригодишен процес на корекција на податоците, пишува Brussels Times.

Посебен фокус бил ставен на потрошувачката на производи со висока содржина на маснотии, доењето (кое исто така ги пренесува загадувачите), индексот на телесна маса и полот.

Кога овие фактори биле анализирани, разликите биле значително помали, но сепак значајни.

Истражувачите заклучиле дека колку повеќе луѓето консумираат „био“ храна, толку повеќе токсини има во нивната крв и урина.

Тие вклучуваат: олово, арсен, PCB118 и PCB153, PFAS супстанција PFNA, разни други соединенија на хлор и глифосат.

Забележано е дека проблемот е најголем кај јајцата, млечните производи, семките и јаткастите плодови – многу повеќе отколку кај компирот, зеленчукот или овошјето.

Загадувањето на животната средина влијае врз органското производство

Бидејќи органското земјоделство е наменето за производство на поздрава храна без употреба на пестициди, овие наоди покренале неколку важни прашања.

Ван Ларебек смета дека резултатите се главно последица на огромното загадување на животната средина во регионот, кое влијае и на органското земјоделство, пишува овој медиум.

Претходните студии, пишува Brussels Times, веќе покажале дека јајцата од слободните кокошки во сопствената градина или домашниот зеленчук носат поголеми ризици во споредба со „нормалната“ храна.

Сепак, Ливе Веркаутерен, директор на здружението за органско земјоделство BioForum Flandria, резултатите од студијата ги смета за „жалосни“, како што пренесува овој медиум.

„Кокошките живеат надвор и знаеме, уште од кризата со PFAS, дека загадувачите се складираат во јајцата доста брзо. Органските крави исто така пасат надвор колку што е можно повеќе. Тоа би можело да ја објасни разликата“, изјавила таа за VRT, пренесува овој медиум. Имам чувство дека органската храна е канаринец во рудник за јаглен“, се додава во текстот.

Вели дека органската храна се произведува за да биде почиста од конвенционалното земјоделство и дека само се обидува да ја врати природната рамнотежа.

„Но, фактот што очигледно веќе не е можно природно да се произведува храна е силен сигнал дека нешто е длабоко погрешно. Ние сме првите жртви на високо загадената животна средина“, пишува Brussels Times.

Ван Ларебеке го навел загадувањето на животната средина, но исто така се запрашал дали постои измама во органскиот сектор. „Дека луѓето на крајот на краиштата користат одредени супстанции во органското земјоделство или дека производите што не се органски се претставени како такви (се можни објаснувања).

Федералната агенција за безбедност на синџирот на исхрана во Белгија (FASFC) соопштила дека ризиците по јавното здравје се ограничени и дека целата храна е тестирана – без разлика дали ја носи ознаката „органска“ или не, објави овој медиум.

Јасни податоци, со разликата меѓу органска и неорганска храна, не постојат, пишува Brussels Times.

Сепак, Ван Ларебек истакнал дека потенцијалните здравствени ризици не треба да се земаат лесно. „Ризиците по здравјето се навистина сериозни.

Има се повеќе податоци кои покажуваат дека загадувањето генерално го одредува ризикот од рак или други болести.

Една неодамнешна италијанска студија покажува дека загадувањето игра поголема улога во ова отколку здравиот начин на живот.

Ова не чини меѓу пет и десет години живот“, рекол тој, пренесува овој медиум.

Затоа, се повикува на компаративно проучување на разликите помеѓу органската и другата храна, според присуството на загадувачи во самата храна, се вели во текстот.