Како што напредува, остеопорозата ве изложува на ризик од фрактури, особено на колковите, рамената и зглобовите. Затоа е важно да консумирате храна богата со калциум, а некои намирници да избегнувате
Остеопорозата е прилично честа болест, а одржувањето на здравјето на коските е неопходно, па дури и можно. Пред сè, треба да усвоите здрав начин на живот, да не пропуштате да консумирате храна богата со калциум, редовно да се занимавате со физичка активност и правилно да се изложувате на сонце за да ја подобрите апсорпцијата на витаминот Д.
Што е остеопороза?
Остеопорозата е постепено слабеење на коските, предизвикано од нивната сопствена декалцификација. Ова резултира со намалување на коскената маса. Како што напредува остеопорозата, таа ве изложува на ризик од фрактури, особено на колковите, рамената и зглобовите.
Исхрана за остеопороза: препорачана храна
Еве список на намирници кои се важни за консумирање:
млеко и јогурт: одлични извори на калциум, минимум 1 порција секој ден
сирења: 2 или 3 порции неделно. Грана Падано (Grana Padano) содржи високи дози на високо биорасположлив калциум (околу 300 мг во само 25 г)
мешунките, како наут, грав, леќа, соја, грашок… 2 до 4 пати неделно. Одличен извор на растителни протеини, тие помагаат да се намали загубата на калциум во урината и исто така содржат хранливи материи кои ги штитат коските
свеж и сезонски зеленчук, особено оној со темнозелени листови (цвекло, рукола, брокула, репа, ротквица…)
риба: не е особено богата со калциум, но е една од ретките намирници кои содржат витамин Д
овошје, како што се портокали и агруми и јагоди
суво овошје: ореви, бадеми, ф’стаци … околу 20 грама дневно
вода богата со калциум (најмалку 200 мг/л). Најмалку 2 литри на ден
Исхрана за остеопороза: што НЕ треба да се јаде
Ајде сега да погледнеме која храна треба да се избегнува или да се консумира само повремено:
алкохол
сол: прекумерното консумирање предизвикува излачување на калциум во урината. Според индикациите на СЗО, не треба да се додаваат повеќе од 5 г сол дневно, вклучително и онаа веќе присутна во храната.
целосна храна: вишокот на диетални влакна може да ја ограничи способноста на цревата да апсорбираат калциум
зеленчук и храна богати со оксалати, како спанаќ, домати, грозје, рабарбара, сливи, магдонос, чај, чоколадо, кафе… бидејќи ја намалуваат апсорпцијата на калциум од цревата
црвено месо
сушени месни производи, колбаси и салами
конзервирана риба