Иако двата вида живина нудат слична содржина на протеини, мисирката има помалку масти и повеќе цинк, додека пилешкото има повеќе калории и железо. Прочитајте кои се другите разлики во нивниот состав
Пилешкото и месото од мисирка се два широко конзумирани извори на протеини, кои играат клучна улога во одржувањето на мускулите, здравјето на коските и во производството на ензими, хормони и витамини. Иако двата вида живина нудат слична содржина на протеини, мисирката има помалку масти и повеќе цинк, додека пилешкото има повеќе калории и железо.
Нутритивна вредност
Порција од 100 грама варени пилешки и гради од мисирка без кожа ги содржи следните хранливи материи.
Пилешко (варено, без кожа)
Калории 165
Протеини 31 g
Вкупни масти 3,57 g
Заситени масти 1,01 g
Железо 1,04 mg
Фосфор 228 mg
Цинк 1 mg
Селен 27,6 mcg
Витамин Б1 (тиамин) 0,07 mg
Витамин Б2 (рибофлавин) 0,11 mg
Витамин Б3 (ниацин) 13,7 mg
Витамин Б6 0,6 mg
Холин 85,3 mg
Мисиркино (варено, без кожа)
Калории 147
Протеини 30,1 g
Вкупни масти 2,08 g
Заситени масти 0,59 g
Железо 0,71 mg
Фосфор 230 mg
Цинк 1,72 mg
Селен 30,2 mcg
Витамин Б1 (тиамин) 0,04 mg
Витамин Б2 (рибофлавин) 0,21 mg
Витамин Б3 (ниацин) 11,8 mg
Витамин Б6 0,81 mg
Холин 84,4 mg
Сличности
Пилешкото и мисиркиното месо се одлични извори на протеини, обезбедувајќи повеќе од 30 г по порција. Тие исто така содржат иста количина на фосфор, кој е неопходен за силни коски и заби.
Двата вида на месо се богати со витамини од групата Б, вклучително и ниацин (Б3), кој го поддржува варењето и функционирањето на нервите и витаминот Б6, кој му помага на телото да произведува антитела и да ја одржува нормалната функција на нервниот систем.
Покрај тоа, пилешкото и мисиркиното месо имаат слични количини на холин, што придонесува за функцијата на мозокот, меморијата и контролата на мускулите.
Главните разлики
Најголемата разлика помеѓу овие видови месо лежи во нивниот сооднос на масти и калории. Пилешкото има малку повеќе калории поради неговата поголема содржина на масти. Исто така, содржи повеќе железо, кое е неопходно за пренос на кислород во крвта.
Од друга страна, мисирката обезбедува повеќе цинк, кој е од суштинско значење за функцијата на имунолошкиот систем, заздравувањето на раните и метаболизмот на јаглени хидрати.
Бело месо и темно месо
Пилешките и мисиркините гради се класифицирани како бело месо, додека батаците и карабатаците припаѓаат на темното месо.
Белото месо е понемасно и има поблаг вкус, додека темното месо има побогат вкус и поголем процент на маснотии. На пример, порција од 100 г печено, темно пилешко без кожа содржи 178 калории и 8,75 г масти, додека пилешките гради имаат 165 калории и 3,57 г масти.
Месо со и без кожа
Живината со кожа има поголема содржина на масти. Порција од 100 грама печени мисиркини гради со кожа содржи 189 калории и 7,41 г масти, додека верзијата без кожа има 147 калории и само 2,08 г масти.
Кое месо има повеќе протеини?
И пилешкото и мисиркиното месо се богати со протеини. Малку води пилешкото со 31 г по порција, додека мисирката содржи 30,1 г.
Сепак, разликата е минимална, а двата вида месо ги обезбедуваат сите девет есенцијални амино киселини кои му се потребни на телото.
Храната богата со протеини како пилешкото и мисиркиното, исто така, помага во регулирање на апетитот со стимулирање на цревните хормони кои го контролираат гладот.
Која е поздрава опција?
Изборот помеѓу пилешко и мисиркино зависи од вашите диететски цели. Ако целта е да се намали внесот на масти и калории, мисирката е подобра опција. Сепак, и двата вида месо се посни, особено ако се јадат без кожа.
Мастите сè уште се важен дел од исхраната бидејќи обезбедуваат енергија, го поддржуваат здравјето на кожата и косата и помагаат во апсорпција на витамини растворливи во масти. Ако целта е да се ограничи внесот на заситени масти, мисирката е малку поздрав избор.
Нивото на цинк исто така може да влијае на одлуката. Мисирката содржи повеќе цинк, покривајќи 16% од дневните потреби, додека пилешкото обезбедува 9%. Овој минерал е особено важен за постарите луѓе кои можеби имаат помал внес на цинк.
Без оглед на разликите и пилешкото и мисиркиното месо се одличен избор. Наместо да се фокусирате на една храна, важно е да одржувате урамнотежена исхрана.
Совети за подготовка и јадење пилешко и мисиркино
За да се обезбеди сигурност на храната, живината треба да се готви на внатрешна температура од 74 °C, што може да се провери со кујнски термометар.
Еве неколку идеи за тоа како да ги вклучите овие протеини во вашата исхрана:
Печете на електрична скара или пржете во фритеза на воздух без кожа за опција за немасна опција за протеини
Додадете ленти од пилешко или мисиркино во сендвичи или во тортилји со зеленчук и сосови
Направете мисиркини или пилешки ќофтиња со интегрални презли и зачини
Измешајте пилешко или мисиркино во вок со зеленчук како пиперки, брокула и моркови
Збогатете ги супите или чорбите со додавање на сечкано пилешко или мисиркино за дополнителни протеини
Подгответе здрава салата со мисиркино или пилешко, мешан зелен зеленчук и лесен прелив.