Шеќерен мамурлак настанува како резултат на прејадување со слатки обично за време и по празниците, а името го добил затоа што понекогаш наликува на состојбата предизвикана од пиење.
Повремената желба за нешто слатко секако не е причина за загриженост, но понекогаш некое повремено уживање се претвора во вистинска шеќерна „кома“, особено за време на празничната сезона, кога многу луѓе претеруваат со количината на слатки.
Доколку не се чувствувате добро откако со денови јадете разни слатки, веројатно страдате од таканаречен шеќерен мамурлак. Нејзините симптоми се општо чувство на мачнина, надуеност, главоболка, тешкотии со концентрирање, промени во расположението и стрес, а понекогаш наликува на вистински алкохолен мамурлак.
Како настанува феноменот наречен „шеќерен мамурлак“?
Конзумирањето шеќер доведува до ослободување на инсулин, кој помага во одржување на шеќерот во крвта. Но, откако шеќерот ќе исчезне, во телото останува прекумерна количина на инсулин и има недостаток на гликоза која му дава енергија на телото, што на крајот доведува до чувство на депресија, стрес и промени во расположението.
Значи, ако во последните неколку дена и недели јадевте премногу слатка храна, време е да ги детоксицирате телото и духот, пишува Banner Health.
Здравиот појадок прави чуда за телото
Се чувствувате исцрпено по празниците? Не е ни чудо, бидејќи цревата и дигестивниот тракт се целосно надвор од рамнотежа поради прекумерното внесување шеќер. Која е најголемата опасност? Се борите против оваа состојба со уште повеќе слатки! Ова не е добра тактика, па затоа треба да внимавате што јадете веќе после појадокот, бидејќи овој оброк ни го одредува денот и ни го дава потребното „гориво“.
Наместо нешто слатко и мрсно оставено во вашиот фрижидер по празниците, одберете лесен појадок кој му помага на вашето тело да се регенерира.
Антивоспалителните состојки на ананасот се идеални, на пример, кога станува збор за враќање на природната рамнотежа на телото. Друга добра идеја: додатоци во исхраната со пробиотици.
Тие помагаат да се намали нивото на шеќер во крвта. Куркумата и ѓумбирот се одлични зачини за појадок со многу антиоксиданти. Мотото на вашиот појадок после шеќерен мамурлак: лесен, здрав и богат со витамини.
Избегнувајте кафе и млечни производи
Иако за многумина тоа е неизбежен ритуал по будењето, навиката да се испие шолја кафе наутро дефинитивно треба да се избегнува по период на прекумерно консумирање шеќер.
Причина: кофеинот и киселината што ја содржи дополнително го оптоваруваат црниот дроб, кој веќе работи со полна пареа поради мамурлакот од слатките. Истото се однесува и на потрошувачката на млечни производи и храна со висок процент на сол.
Млечните производи честопати се контрапродуктивни кога станува збор за варењето, а премногу сол може да доведе до надуеност. Исто така, ја поттикнува желбата за уште повеќе шеќер и брзо влегувате во маѓепсан круг. Останете доследни и наместо тоа, излезете на свеж воздух за да му го дадете на вашето тело потребното време и околина за оптимална регенерација.
Здрав пијалак – топла вода со лимон
Наместо вообичаената утринска рутина со кафе, во деновите по шеќерен мамурлак, пожелно е да се напиете чаша топла вода збогатена со лимон. Ова миризливо и здраво овошје не само што има својства за чистење, туку и го регулира и неутрализира pH нивото на телото со своето детоксикативно дејство.
Покрај тоа, витаминот Ц што го содржи, исто така, го зајакнува вашиот имунолошки систем, што ќе ви помогне да се борите против вирусите и бактериите.
Убавината доаѓа од внатре
Водата е добар клучен збор бидејќи иако не само нашето тело и општата благосостојба страдаат од премногу шеќер, често можеме да ги видиме последиците во состојбата на нашата кожа.
Првата и едноставна мерка за борба против кожните проблеми предизвикани од консумирањето шеќер е редовното и доволно внесување вода.
Доволното количество вода е совет за убавина кој генерално се препорачува, но неопходен е во случај на премногу шеќер. Доколку по шеќерен мамурлак се појават мозолчиња на лицето, не ги допирајте, туку користете благи средства кои ќе го смират воспалението.